20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Lichttechnicus Peter Ywe: “Inmiddels behoor ik tot het meubilair van De Nieuwe Kolk.”

Bij De Nieuwe Kolk werken meer dan honderd mensen. Maar wie zijn dat eigenlijk? En wat doen ze allemaal? Maak kennis met onze medewerkers door deze reeks artikelen en kom zo te weten wat er gebeurt bij DNK. Zowel voor als achter de schermen. Deze keer: lichttechnicus Peter Ywe. Ooit begonnen als stagiair, maar inmiddels niet meer weg te denken uit het bedrijf.

Al vanaf de opening van De Nieuwe Kolk in 2012, werkt Peter Ywe als technicus bij het bedrijf. Waar hij eerst meehielp met de opbouw van het bedrijf – zijn handschrift staat nog steeds op onderdelen van het theater die destijds zijn klaargemaakt – denkt hij nu mee met de nieuwste technische ontwikkelingen van DNK. Bij voorstellingen werkt hij mee aan het lichtplan en bij verhuringen ontwerpt hij het lichtplan zelf. Alles altijd vol enthousiasme voor het vak.

Fysiotherapie
Dat Peter Ywe nu al jarenlang lichttechnicus is, lag aan het begin van zijn loopbaan niet voor de hand. “Toen ik klaar was met de havo, moest ik een studie kiezen. Dat werd fysiotherapie, want het leek me wel leuk. Het had met sport te maken, het leek me een goed beroep… maar die carrière is het voor mij niet geworden.”

Al snel kwam Peter Ywe er namelijk achter dat fysiotherapie niet dé opleiding voor hem bleek te zijn. “Maar dat toegeven en daadwerkelijk stoppen was lastig. Ik bleef ingeschreven voor de studie, maar ik ging gewoon niet. Ik heb toen heel veel in de trein gezeten en steden bezocht. Ik had toch nog steeds gratis studenten OV. Ik heb veel van Nederland gezien in die tijd. Na op papier drie jaar fysiotherapie te hebben gestudeerd, ben ik officieel gestopt en ging ik uitzoeken wat ik écht wilde.”

Nieuwe richting
Na het stoppen met de opleiding fysiotherapie, brak er voor Peter Ywe een tijd aan van bijbaantjes en het volgen van een loopbaantraject. “In die periode heb ik een tijdje op kamers gezeten en aan mezelf gewerkt. Ik ging uitzoeken wat ik wilde. Toen ik in diezelfde periode op een festival was, ik denk Sensation, werd het me duidelijk. Ik dacht: ‘ik wil degene zijn die dit maakt, die dit doet.’”

Na dit besluit, volgde een passende studie. Het werd Podium en Evenemententechniek (PET) aan het ROC Friesland College. “Toen was ik 22. Dat was wel … anders. Ik zat altijd vooraan in de klas, druk te schrijven en op te letten. M’n klasgenoten, die destijds een jaar of 16 waren, zaten juist in die fase van uitzoeken wat ze eigenlijk wilden.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Ik ben in veel verschillende theaters geweest en heb gemerkt hoe je als technicus ontvangen wil worden. Daarom ontvang ik andere technici bij DNK nu zo gastvrij mogelijk.

Peter Ywe On Tour
“In het derde jaar van m’n studie ging ik een half jaar stage lopen bij De Kolk”, vervolgt Peter Ywe zijn verhaal. “… of eigenlijk bij De Kolk On Tour. Dat was in de tijd dat De Nieuwe Kolk nog gebouwd werd, dus toen speelden ‘onze’ voorstellingen op andere locaties in Assen.”

“Ik werd toen door Roelof begeleid, die nu ook nog altijd bij DNK werkt. Hij was naast zijn werk bij De Kolk ook technicus bij Vrouw Holland. En zo kwam het dat ik in diezelfde periode met hen mee mocht op tour. Daar heb ik verschrikkelijk veel van geleerd. Ik ben toen in veel verschillende theaters geweest en heb bijvoorbeeld gemerkt hoe je als technicus ontvangen wil worden. Daarom ontvang ik andere technici bij DNK nu zo gastvrij mogelijk.”

Meer dan tien jaar DNK
Fast forward: in september 2022 vierde DNK haar tienjarig jubileum. Dat betekent dat Peter Ywe inmiddels ook al meer dan tien jaar bij het bedrijf werkt. “En nog altijd wil ik DNK laten groeien waar mogelijk. Zo denk ik nu samen met collega Nelson mee over nieuwe led-verlichting. Nelson is trouwens ook een oud-stagiair en hoewel hij behoorlijk wat jaren jonger is, is hij in sommige dingen al verder dan ik ben.”

Aangezien Peter Ywe zo verknocht is aan DNK, is zijn conclusie niet verrassend: “Het is echt een fijne omgeving om te werken. Er wordt altijd met je meegedacht. We zijn een klein, hecht team. Ik heb vertrouwen in de toekomst van DNK. En …’, besluit Peter Ywe grappend, “ik kijk nu al uit naar het bosje bloemen voor m’n 25-jarig jubileum.”

 

Vorige keer spraken we arbo-, BHV- en duurzaamheidscoördinator Ron over zijn werk bij DNK. Heb je dat artikel nog niet gelezen? Klik dan hier.