20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Coördinator van de arbo, BHV, duurzaamheid én vertrouwenspersoon; voor Ron is niets te gek

Bij De Nieuwe Kolk werken meer dan honderd mensen. Maar wie zijn dat eigenlijk? En wat doen ze allemaal? Maak kennis met ons personeel door deze reeks artikelen en kom zo te weten wat er gebeurt bij DNK. Zowel voor als achter de schermen. Deze keer: Ron, coördinator van de arbo (arbeidsomstandigheden), BHV (bedrijfshulpverlening), duurzaamheid én intern vertrouwenspersoon.

Het begon allemaal met BHV
Werk je bij DNK, dan ken je Ron. Hoe groot het gebouw ook is; je komt hem altijd wel ergens tegen. En altijd met een grote lach op zijn gezicht. Zoals gezegd, is Ron de coördinerende duizendpoot van het bedrijf. Hoe hij dat geworden is? “Zullen we gewoon bij het begin beginnen?”, start Ron het gesprek. “Ik werk hier sinds 2014, een jaar na de opening van dit gebouw. Mijn taak was om de BHV op te zetten voor het gebouw, met alle bedrijven die daarin zaten en nog steeds zitten. Dat is niet alleen DNK, maar ook bijvoorbeeld Biblionet en Team6.”

“Die BHV coördineren, dat deed ik voor een paar uurtjes per week op detacheringsbasis. Maar al snel kwam ik in dienst bij DNK en kreeg ik er ook taken bij voor de Arbo. Iets wat tot dan toe helemaal niet mijn ding was, maar waar ik me verder in ben gaan verdiepen.” Op die manier begon Ron aansluiting te vinden bij het onderwerp arbeidsomstandigheden.

Duurzame omgang met mensen, markt en milieu
Alsof Rons taken nog niet genoeg waren, kwam ook het thema duurzaamheid op zijn bordje. “En duurzaamheid heeft betrekking op alles! Of zoals het meestal samengevat wordt: people, profit en planet.” [mensen, markt, milieu – red.] “Toen ik met het coördineren van duurzaamheid begon bij DNK, deden we het wel redelijk. Maar er bleek ook nog heel veel werk aan de winkel. En dus hebben we in de loop der jaren bijvoorbeeld een thuiswerkbeleid gekregen voor duurzaam personeel en in het gebouw zelf prullenbakken om afval te scheiden zodat we duurzaam met het milieu omgaan.”

“Om milieuzuiniger te werken, zijn er al heel veel uitvindingen gedaan. En veel van die uitvindingen zijn ook al ingeburgerd. Wat dacht je van de waterloze urinoirs? Je vindt ze onder andere in de horeca en in voetbalstations. Je bespaart er water mee en het heeft speciale technieken om geen stank te veroorzaken. Het enige probleem was dat we het bestaan van dit soort snufjes niet kenden. Nu weten we het gelukkig wel en daarom gaan we er binnenkort mee proefdraaien in DNK.”

“Het werk hier voelt soms als één groot theater. Iedereen heeft zijn eigen rol en met iedereen heb ik weer andere interactie.”

Plannen maken, testen en evalueren
Een groot gedeelte van Rons werk bestaat uit plannen maken (zowel op het gebied van BHV, als op het gebied van Arbo en duurzaamheid), deze testen en evalueren. “Bij brandoefeningen gaat altijd wel wat mis. En eigenlijk is dat alleen maar goed, want dan kunnen we blijven verbeteren. Zo kwamen we er bij een van de eerste brandoefeningen ooit in dit gebouw erachter dat de brandweerslangen niet pasten op onze blusleidingen. Tijdens de oefening werd dit opgelost door water uit het kanaal te pompen, maar daarna hebben wij natuurlijk als de wiedeweerga onze blusleidingen laten vervangen voor goede varianten.”

Vertrouwenspersoon
Sinds een jaar of zeven is Ron ook nog eens vertrouwenspersoon van DNK. “Het kost gemiddeld niet heel veel tijd, maar het is zó belangrijk. Je moet mij zien als een soort mediator. Wanneer iemand bij mij komt, een persoon alleen of een groep, dan ga ik eerst met diegene(n) in gesprek over het probleem. Vervolgens sluit ik, indien gewenst natuurlijk, aan bij een gesprek tussen de aanvrager van het gesprek en degene waarmee het probleem is. Ik ben dan geen advocaat. Ik ben er om een goed gesprek te faciliteren en in stand te houden.”

Werk is een feest
En dan nog even terugkomen op die grote lach waarmee Ron altijd rondloopt. “Nou, weet je? Je moet gewoon van alles een feest maken op werk. Daarnaast voelt het werk hier soms als één groot theater. Iedereen heeft zijn eigen rol en met iedereen heb ik weer andere interactie. Dat maakt dit werk fantastisch. En natuurlijk zijn er af en toe rotdingen. En tuurlijk heb ik serieuze taken zoals arbo en de functie van vertrouwenspersoon. Maar die dingen kan je waar mogelijk luchtig benaderen. Collega’s wil ik laten weten dat ze zich hier thuis mogen voelen.’

Vorige keer spraken we marketing specialist Marina over haar werk bij DNK. Heb je dat artikel nog niet gelezen? Klik dan hier.