20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Vakantielezen (zomer/winter)

PLUSPAKKET OP SCHOOL & THUIS

Niet elk kind pakt uit zichzelf een boek om ter ontspanning te lezen. Voor hen is er Vakantielezen om de vaak genoemde leesdip te voorkomen. De leesconsulent introduceert een manier om in de zomervakantie lekker te blijven lezen in zelfgekozen boeken. Dit gebeurt aan de hand van een landkaart waarin de kinderen bijhouden waar ze allemaal zijn geweest door verschillende boeken te lezen. Het programma wordt aangevuld met een doeboek waarmee de kinderen gedurende zomer aan de slag kunnen.

Lees jezelf de wereld rond en kom op ontdekkingsreis in de bibliotheek door daar de mooiste boeken te lenen om tijdens de vakantie te lezen.

Tip: Ook voor kinderen is er een groot aanbod e-books en luisterboeken te leen in de online Bibliotheek. Het is zelfs mogelijk om in de online bibliotheek-app tijdschriften te lezen!

Extra tip: Kijk op de DNK-NXT pagina voor wat er allemaal te doen is tijdens de vakantie op de jeugdafdeling van de bibliotheek.

Kenmerken:

  • ABOS-lijn Lezen
  • gastles
  • duur: 1 uur
  • prijs: volgt nog

Tips voor ouders

Hoe voorkom je als ouder die zomerdip bij jouw kind? Door in de zomervakantie samen met je kind regelmatig te lezen. Liefst iedere dag een minuut of tien. Met deze tips houden jullie dat makkelijk vol! Wat kan er gelezen worden? Alles wat je kind leuk vindt, kun je samen lezen. Natuurlijk kun je gewoon boeken lezen. Maar denk ook eens aan een folder van een dierentuin of pretpark waar jullie naartoe gaan. En ook strips, vakantieboeken en kindertijdschriften zijn leuk om te lezen. Kortom, het maakt niet uit wat je kind leest, als het maar leest

Tips voor scholen

Hoe voorkom je als school die zomerdip bij de kinderen van jouw groep? Door de kinderen te stimuleren boekjes mee te nemen op vakantie en regelmatig te lezen. Maar ook door ze te wijzen op de online Bibliotheek (toegankelijk met het gratis jeugdabonnement van de Bibliotheek), waar kinderen met een smartphone of tablet een mooie selectie boeken gratis kan lezen en beluisteren. Ook handig voor in de auto als je op vakantie gaat.

Ook kun je de leesmediaconsulent bij jou in de klas uitnodigen en de kinderen voorzien van vakantielectuur. Het verzamelen van punten en/of stickers brengt in beeld wat er wordt gelezen.

Extra tip

Zorg dat alle kinderen van de groepen 1 t/m 7 vlak voor de zomervakantie een aantal boeken lenen uit de schoolbibliotheek (dat scheelt ruimte en maakt vakantiewerkzaamheden in die bieb een stuk gemakkelijker), waar ze na de vakantie iets over vertellen of schrijven.