20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Paul Pattynama

Symposium Tabee Nieuw-Guinea

Genre: Special

Aansluitend aan het docu-theater Tabee Nieuw-Guinea: verzoening?, na een korte pauze, vindt een symposium plaats, georganiseerd door Paul Pattynama. Het doel van het project is het op een artistieke en vernieuwende wijze documenteren, presenteren en verspreiden van de persoonlijke verhalen van Papoea’s en Nieuw-Guineagangers. Daarmee willen wij inzicht en begrip geven in een onderbelichte periode in Nederlands-Indië en de recente Nederlandse geschiedenis. Zeker na het uitkomen van het NIOD-rapport in februari 2022 ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945 -1950’ is het van belang dat er meer aandacht komt voor ons koloniaal verleden. De in de interviews opgehaalde verhalen (oral history) geven een beeld van hoe de geschiedenis is beleefd. Ze zijn waardevol en per definitie subjectief. De symposia zijn bedoeld om deze persoonlijke belevenissen in een context te plaatsen.

Terzake kundige sprekers zullen de bezoekers in hun inleiding meenemen in hun inzichten. Na de inleidingen staat een interactieve paneldiscussie op het programma. Als setting voor het symposium zal de opstelling van het docu-theater worden gebruikt. Hierdoor worden de bezoekers meegenomen in de sfeer van het docu-theater ‘ Verzoening’.

Het thema op 22 oktober is: ‘de sociaal-psychologische gevolgen van vluchten en (onvrijwillige) migratie’. De sprekers voor het symposium zijn: Mary Tupan en Zefanja Leasa.

Symposium: € 15,00
Docu-theater: € 25,00
Voor € 7,50 korting kun je zowel naar de voorstelling als het symposium. Klik hier voor het combi-ticket.

Bezoek naast de voorstelling en/of het symposium ook de video-installatie in Studio 1C en de mini-expositie op het Ontmoetingsplein van De Nieuwe Kolk. Beide zijn van donderdag 19 oktober t/m zondag 19 november te bezichtigen. Klik hier voor meer informatie over de video-installatie en de mini-expositie.

Kijk voor meer informatie op: www.tabeenieuwguinea.nl

selecteer datum en tijd

Mary Tupan-Wenno
Mary Tupan-Wenno is van Molukse afkomst en is geboren in Merauke, Nieuw-Guinea. Haar professionele betrokkenheid bij het thema diversiteit en inclusie begon bij het Ministerie van OCW. Mary heeft meer dan 30 jaar ervaring met analyse, beleids-, programma- en conceptontwikkeling op het gebied van diversiteit en inclusie in het (hoger) onderwijs en de arbeidsmarkt, met een psychomotorisch specifieke focus op etnische diversiteit. Mary is directeur van ECHO, Expertisecentrum Diversiteitsbeleid in Den Haag.

Zefanja Leasa
Zefanja Leasa is 3e generatie en jongste zoon van een vader die opgegroeid is in Nieuw-Guinea. Hij is werkzaam als psychomotorisch therapeut, dit heeft hij binnen de forensische psychiatrie gedaan. Op het moment werkt hij met jongeren die te maken hebben met psychosociale of psychische problemen. Door middel van zijn vorm van therapie kun je leren stilstaan bij wat je lijfelijk voelt bij emoties en hoe nieuw gedrag aan kan leren. Zijn eindstage liep hij binnen ARQ Centrum’45 in Oegstgeest waar er gewerkt wordt met mensen die te maken hebben met PTSS. Zefanja is psychomotorisch therapeut en heeft een eigen bedrijf Connect Yourself PMT.

prijzen

Rang 1

  • Normaal € 15,00