Tabee Nieuw-Guinea
Van donderdag 19 oktober t/m zondag 19 november is in De Nieuwe Kolk de mini-expositie en video-installatie Tabee Nieuw-Guinea te zien. De mini-expositie en installatie zijn onderdeel van het project Tabee Nieuw Guinea waartoe ook het docu-theater Verzoening? en het bijbehorende symposium op 22 oktober behoort.
mini-expositie
In de mini-expositie op het Ontmoetingsplein kun je een aantal landkaarten bekijken en neemt een presentatie op een iPad je mee in het project Tabee Nieuw-Guinea.
video-installatie
In de vernieuwende video-installatie beleef je de getuigenissen van Nieuw-Guineagangers en Papoea’s over de bewogen periode rond de overdracht van Nieuw-Guinea aan de Verenigde Naties op 1 oktober 1962. In het midden van Studio 1C (na binnenkomst in De Nieuwe Kolk ga je rechts de trap omhoog naar Studio 1C) staat een rond laag podium met rondom verschillende beeldschermen. De speciaal door Betsy Torenbos (regisseur project Tabee Nieuw-Guinea)en kunstenaar TeZ voor dit project ontwikkelde software laat de 33 persoonlijke verhalen thematisch of in willekeurige volgorde op de schermen afspelen.
De bezoeker kan op deze wijze haar eigen tijd indelen en deelgenoot worden van de indringende verhalen van de 33 geïnterviewden. Hun hoogst persoonlijke verhalen zijn op artistieke wijze verwerkt in de installatie. Het kan hierbij zowel gaan om statisch (beeld en tekst) als dynamisch (film, audio) materiaal.
Verder zijn er enkele zeer bijzondere persoonlijke films, foto’s en objecten. Door de software (beeld, geluid, licht) kunnen de verschillende personen met elkaar communiceren: thematisch of beeldend (non-verbaal). Door één thema bijvoorbeeld door verschillende mensen te laten vertellen, wordt het onderwerp op natuurlijke wijze vanuit verschillende perspectieven verteld. Het wordt meteen duidelijk dat er niet één verhaal is, maar dat het verhaal voor iedereen anders is.
Op de muren om de installatie heen is een historische tijdlijn te zien. Op deze tijdlijn staan beknopte levensbeschrijvingen en foto’s van de geïnterviewden en toont de belangrijke historische gebeurtenissen. Van de eerste buitenlander op het eiland tot en met nu waarbij de persoonlijke levensverhalen (immaterieel erfgoed) van de geïnterviewde mensen staan in relatie tot de (geo-politieke) geschiedenis.
Bron: tabeenieuwguinea.nl