20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Stichting Be-wonder, met o.a. Betsy Torenbos

Tabee Nieuw-Guinea; docu-theater Verzoening?

Genre: Special

In Tabee Nieuw-Guinea: verzoening? presenteert Stichting Be-wonder persoonlijke getuigenissen van Nieuw-Guineagangers en Papoea’s over de bewogen periode rond de overdracht van Nieuw-Guinea aan de Verenigde Naties op 1 oktober 1962. De basis voor dit docu-theater zijn 33 interviews, afgenomen door regisseur Betsy Torenbos en Paul Pattynama, die een uniek beeld geven op de wereldgeschiedenis.

Tijdens de voorstelling staan enkele geïnterviewden samen met improviserende componist Oscar Jan Hoogland, performer Betsy Torenbos staan, zanger/componist Robinson Jouwe (kleinzoon van de vicevoorzitter van de Nieuw-Guinea Raad Nicolaas Jouwe) en Raki Ap (zoon van de vermoorde Papoea antropoloog Arnold Ap) op het toneel in het decor van de 33 interviews. De meeste  geïnterviewde mensen hebben toen het land onvrijwillig moeten verlaten. Wat doet het met je als je één, twee of zelfs drie keer moet vluchten? Kan een mens zich hiermee verzoenen?

Aansluitend aan het docu-theater, na een korte pauze, vindt een symposium plaats waarin de persoonlijke belevenissen van de geïnterviewden in een context worden geplaatst.

Docu-theater: € 25,00
Symposium: € 15,00
Voor € 7,50 korting kun je zowel naar de voorstelling als het symposium. Klik hier voor het combi-ticket.

Bezoek naast de voorstelling en/of het symposium ook de video-installatie in Studio 1C en de mini-expositie op het Ontmoetingsplein van De Nieuwe Kolk. Beide zijn van donderdag 19 oktober t/m zondag 19 november te bezichtigen. Klik hier voor meer informatie over de video-installatie en de mini-expositie.

Tabee Nieuw-Guinea is een oral history project van Stichting Be-wonder waarbij 33 interviews de basis vormen voor docu-theater, een video-installatie en symposia. Er vonden al een succesvolle gefilmde ontmoeting, kick-off en premières plaats van het docu-theater en de video-installatie in samenwerking met Het Indisch Herinneringscentrum in Musuem Sophiahof in Den Haag. De voorstelling waarin theater, film en oral history zijn verwerkt, is vanaf september 2023 tot de zomer van 2024 in het hele land te zien.

Kijk voor meer informatie op: www.tabeenieuwguinea.nl

Deze voorstelling staat niet meer op de agenda. Voor een overzicht van ons speelprogramma ga je naar agenda & tickets

‘Tabee Nieuw-Guinea’ is een initiatief van Betsy Torenbos en Paul Pattynama. Het docu-theater Verzoening? is gemaakt door regisseur Betsy Torenbos met componist Oscar Jan Hoogland. Aan elke voorstellingen doen altijd enkele geïnterviewden mee. De geïnterviewden zijn: Rob Pattynama, Daan Sahetapy, Frans de Séra, Nico van Balgooij, Ranny Herklots, Hilly Fredriksz, Alex Bal, Hans van Zanten, Eddy Korwa, Frans Peereland, Jane Füren, Efi Mamoribo, Arend Pottjegort, Miek Dorrestein, Lizzy Schrijn, Floor Hoogeboom, Annis Lekransy, Henk Bosman, Jan Herman van Roijen, Burmanus Wenno, Caroline Wenno-de Queljoe, Jacques de Jonge, Frans Sauselé, Corrie Ap, Fred van der Burg, René Hoksbergen, Siem Nieuwehuijse, Hetty Scheepe, Lenie Bos en Gerrit Abrahams. De symposia worden georganiseerd door Paul Pattynama.