20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Vanaf september vindt er in Assen een uniek leertraject plaats in de aanpak van laaggeletterdheid. Het niet goed kunnen lezen en schrijven heeft veel effect op iemands leven. Het wordt vaak in verband gebracht met een sociaal isolement, schuldenproblematiek en gezondheidsklachten. Hierin zal het leertraject ‘Swoesj’ voor deelnemers een verschil gaan maken.

Gedurende 10 maanden worden mensen zonder werk die niet goed kunnen lezen en schrijven geholpen met het behalen van eigen doelen en zichzelf te ontplooien door hun lees- en schrijfvaardigheid te verbeteren. Hiervoor krijgen ze een iPad in bruikleen om elke week oefeningen te maken. Dit is ook waar het leertraject ‘Swoesj’ (het geluid van swipen) zijn naam aan ontleend, want deelnemers leren door handig te worden met een tablet zichzelf te ontwikkelen. Als het leertraject succesvol wordt afgerond, mag de deelnemer de iPad houden.

Er zijn geen kosten voor deelname aan het leertraject verbonden. Wel wordt van de deelnemer verwacht dat hij/zij voor een jaar beschikbaar is om 1 keer per week naar de les te komen en thuis 3 uur te besteden aan het maken van oefeningen. Ook is de bereidheid nodig om een aantal tests te doen om de vooruitgang te meten.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het Taalhuis in Assen via Ankie Benjamins via het telefoonnummer 06 14 87 00 50 of door een e-mail te sturen naar taalhuis@dnk.nl.

Het leertraject is een initiatief van Bibliotheek DNK en Bibliotheek Enschede.

 

Column
Taalvrijwilligster Yvonne de Vries schreef een column over ‘Swoesj’ en de deelneemster die zij begeleidt:

Zomaar opeens een mooi aanbod voor laaggeletterden. Een stukje in de plaatselijke krant trok haar aandacht.
Bibliotheek en Taalhuis geven een cursus lezen en schrijven op een tablet.

Er gaat een wereld open voor mevrouw. Ze is leergierig en hoopt op deze manier beter de taal en de tablet te begrijpen. Eerst maar even kennismaken met de docente. We werden hartelijk ontvangen met een kopje koffie en al snel verdwenen de spanningen. Uiteraard hoort een test erbij om te kijken welk niveau mevrouw start en of ze straks vooruitgang heeft geboekt.

Voorlopig een keer per week naar de cursus en thuis regelmatig oefenen. Het begin is gemaakt…en zoals altijd…alle begin is moeilijk. Ter ondersteuning zien we elkaar nu even wat vaker want een tablet is toch anders dan een schrift, potlood en gummetje.