20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

De romantische musical MAMMA MIA! met hits van ABBA staat deze week in De Nieuwe Kolk in Assen en beleeft daarmee zijn première in Drenthe. Uniek is dat deze musical alleen in Assen toegankelijk is voor bezoekers met een gehoorbeperking. Op initiatief van De Nieuwe Kolk is voor de show van zondagmiddag 1 oktober een samenwerking gestart met Theater met Tolk. Schrijf- en gebarentolken maken dan de musical toegankelijk voor bezoekers die doof of slechthorend zijn.

Theater is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Daarom biedt De Nieuwe Kolk regelmatig voorstellingen aan voor mensen met een gehoor- of zichtbeperking. De gebarentolken (NTG) staan tijdens de matinee voorstelling op zondag 1 oktober op het toneel van de Grote Zaal en ondersteunen de handelingen met gebaren. De schrijftolken zorgen ervoor dat een dove of slechthorende bezoeker op een eigen scherm mee kan lezen met de voorstelling.

Aanvullend is de musical ook toegankelijker gemaakt voor mensen met een visuele beperking door een samenwerking met Stichting Komt het Zien! Op zaterdagavond 30 september is er een blindentolk bij de musical aanwezig die een live audiobeschrijving geeft van de voorstelling. Alleen blinden en slechtzienden kunnen dit horen via een draadloze koptelefoon. Vooraf geeft de blindentolk ook extra uitleg over het decor en de kostuums en is er een ‘meet & feel’. Blindengeleidehonden zijn vanzelfsprekend welkom.

“Over inclusiviteit is al veel gezegd en geschreven, maar als De Nieuwe Kolk willen we ook echt doen. Na theatervoorstellingen al vaker via boventiteling en audiodescriptie inclusiever te hebben gemaakt, gaan we met ‘MAMMA MIA!’ nog een cruciale stap verder. Voor het eerst voeren we in muziek gespecialiseerde gebarentolken ten tonele bij een voorstelling, zodat de beleving voor publiek met een gehoorbeperking nog optimaler kan zijn.” – Hilde Scholten (Manager Programmering & Innovatie/Programmeur Podium De Nieuwe Kolk).

Kaarten bestellen

Kaarten voor mensen met een gehoorbeperking kunnen worden besteld via de afdeling Klant & Service door een mail te sturen naar contact@dnk.nl. Benodigde informatie is naam, adres, woonplaats, het aantal tickets en welke tolk gewenst is: een schrijftolk of tolk NGT.

Kaarten voor mensen met een visuele beperking kunnen niet online worden besteld, maar via de afdeling Klant & Service. Men kan hiervoor telefonisch contact opnemen via 088 012 88 88 of een mail met naam, adres, woonplaats en het aantal tickets versturen naar contact@dnk.nl.

De Nieuwe Kolk is er voor iedereen, met aandacht

Naast films met audiodescriptie (via het systeem Earcatch) en ondertiteling (via een speciale app Subcatch), voorleesuurtjes met gebarentolk en prikkelarme workshops, ontwikkelt De Nieuwe Kolk continu een groeiend aanbod voor mensen met een beperking. De Prikkelarme bioscoop is hiervan een voorbeeld; een speciale voorstelling op een moment waarop er verder geen activiteit in de bioscoop is, zodat het aantal prikkels kan worden geminimaliseerd.

Op vrijdag 24 november is er aanvullend een blindentolk in het theater aanwezig bij de komediehit onder regie van Jon van Eerd: ‘De komedie over een bankoverval’ met Buddy Vedder, Joey Schalker e.a.