20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Op zaterdag 11 maart kreeg de Bibliotheek Assen de Koninklijke Erepenning uitgereikt. Burgemeester Marco Out reikte de onderscheiding uit aan DNK directeur Hanneke Bruggeman. Dat gebeurt tijdens het avondprogramma van het BoekenFEST, dat zaterdag 11 maart de gehele dag plaatsvond in De Nieuwe Kolk.

De Bibliotheek Assen ontvangt de Koninklijke Erepenning vanwege het honderdjarig bestaan. Op 7 maart 1917 werden de statuten bij de notaris gedeponeerd en op 16 november 1918 opende de “Openbare Leeszaal” aan de Alteveerstraat 6 in Assen voor het eerst haar deuren.

In de honderd jaren die volgden ontwikkelde de “Openbare Leeszaal” zich tot de “Bieb”, zoals we die anno 2017 kennen. Gehuisvest in De Nieuwe Kolk staat de bibliotheek Assen binnen de bibliotheekbranche bekend als innovatief, vernieuwend, ondernemend en digitaal goed onderlegd. Er wordt volop samengewerkt met diverse organisaties in de stad, waaronder MKB Binnenstad, het Wilhelmina Ziekenhuis, onderwijsinstellingen, maar ook met bijvoorbeeld vluchtelingen.
Persoonlijke ontwikkeling voor iedereen blijft het belangrijkste uitgangspunt voor de Bieb in Assen. En dat is hard nodig in tijden waarin steeds meer van burgers wordt gevraagd om te (kunnen) blijven participeren.

Zoals hierboven aangegeven vond de uitreiking van de erepenning plaats tijdens het jaarlijkse BoekenFEST. Gerenommeerde schrijvers, lokale talenten, landelijk bekenden, acteurs en journalisten uit heel het land kwamen naar Assen om dit festival te vieren en hun verhalen met het publiek te delen. 

Tijdens het festival kreeg het 100-jarig bestaan van de Asser bibliotheek aandacht. Schrijver Marcel Moring presenteerde tijdens het avondprogramma het eerste exemplaar van zijn speciaal over de jarige bibliotheek geschreven thriller. Daarnaast is er het hele jaar een expositie te zien over de 100-jarige bibliotheek.