20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Kerensa werkt in NXT-Lab: ‘Mensen kennis laten maken met techniek is heel waardevol. Techniek is echt niet zo eng als men denkt.’

Bij De Nieuwe Kolk werken meer dan honderd mensen. Maar wie zijn zij eigenlijk? En wat doen ze allemaal? Maak kennis met onze medewerkers door deze reeks artikelen en kom zo te weten wat er gebeurt bij DNK. Zowel voor als achter de schermen. Deze keer: Kerensa. NXT-Lab in DNK-NXT is ‘haar’ domein. Ze bedenkt en geeft daar workshops, vaak met een technische inslag. En de technieken die ze gebruikt, leert ze niet alleen aan kinderen, maar ook aan volwassenen.

Zoek je Kerensa in De Nieuwe Kolk, dan is de kans groot dat je haar vindt op de tweede verdieping van DNK-NXT: bij NXT-Lab. Op deze verdieping zijn twee mediastudio’s, een workshopruimte én er zijn talloze technische snufjes en creatieve mogelijkheden. Kerensa mag hier dagelijks mee werken. Zoals ze het zelf verwoordt: “Het barst hier van de technische coole dingen. Een lasersnijder, 3D-printers… we hebben zelfs een robot die kan praten, dansen en zingen. Hoe leuk is dat?!”

Naast haar werk in NXT-Lab, houdt Kerensa zich ook bezig met leesbevordering als Lees- en mediaconsulent. Meer weten over wat dat werk precies inhoudt? Lees dan eens het artikel over Kerensa’s directe collega Klarina. In dit artikel zoomen we in op Kerensa’s werk voor NXT-Lab.

Creatief met techniek
De workshops van DNK-NXT bevatten vaak een mix van techniek en creativiteit. Iets wat perfect bij Kerensa aansluit. “Ik heb eerst Industrieel Product Ontwerpen gestudeerd en vervolgens Kunsten, Cultuur en Media. In mijn werk komen die studies vaak terug. En dat is ook bij mijn eerdere banen zo geweest. Zo begon ik studententijd samen met vriendinnen een bedrijfje: Cut the Crêpe. Hiermee bakten we crêpes op festivals. Dat deden we dan in een foodtruck die we zelf hadden verbouwd met gerecyclede materialen.”

“Later had ik ook nog een winkel in Groningen, gericht op vintage en zelfgemaakte artikelen. Daar gaf ik samen met een vriendin ook workshops over recyclen. We lieten zien hoe je met oude materialen weer iets nieuws kon maken.” Na zo’n vijf jaar sloot de winkel en ging Kerensa volledig aan de slag in de wereld van techniek- en cultuureducatie. Een wereld die ze vóór haar eigen ondernemingen al had leren kennen.

Labmanager
Nog tijdens haar tweede studie werd Kerensa vrijwilliger bij Fabrication Laboratory (een technische werkplaats) in Groningen, ook wel FabLab genoemd. “Ik wilde niet vergeten wat ik tijdens Industrieel Product Ontwerpen had geleerd, dus ik wilde een bijbaan in de techniek. Daarom ging ik aan de slag bij het FabLab. Ik leerde daar onder andere 3D-printen, lasersnijden en met elektronica te werken. Zo bleef ik bij de tijd met die technieken.”

Niet veel later werd ik daar Labmanager. Ik stuurde vrijwilligers aan en verzorgde de dagelijkse gang van zaken. In totaal heb ik dat ongeveer tien jaar gedaan. Door die functie vond ik m’n huidige baan bij De Nieuwe Kolk. In Assen zochten ze in 2016 namelijk iemand met ervaring die het zogeheten JackLab wilde opstarten; een hightech lab in de bibliotheek om zowel kinderen als volwassenen kennis te laten maken met (nieuwe) technieken.”

"We willen kinderen laten zien dat je alles zelf kunt maken. En misschien is dat niet altijd je mooie eindproduct, maar in ieder geval wel je werkende prototype."

DNK-NXT
Fast-forward: het JackLab was ongeveer vijf jaar lang onderdeel van de bibliotheek van DNK. Met de komst van DNK-NXT afgelopen jaar, verdween het JackLab en kwam er het ‘NXT-Lab’. “NXT-Lab mag dan niet zo oud zijn; het is al wel heel levendig. Kinderen zijn hier onze hoofddoelgroep. We willen hen laten zien dat je eigenlijk alles zelf kunt maken. En misschien is dat niet altijd je mooie eindproduct, maar in ieder geval wel je werkende prototype.”

En wat kinderen zoal maken? “Laatst hebben we zelf discolampen gemaakt met elektronica en de 3D-printer. Binnenkort gaan we werkende klokken maken met de lasersnijder. Die workshops bedenk ik zelf, maar ik haal vaak inspiratie uit bestaande concepten. Soms kom ik op ideeën doordat ik een bepaald materiaal zie, en soms omdat ik een concept zie waarvan ik denk: dat kan ook anders of misschien zelfs beter.”

Waardevol werk
“Mensen, zowel kinderen als volwassenen, kennis laten maken met techniek is echt heel mooi en waardevol. Ik help kinderen tijdens workshops, maar daarnaast ook docenten van scholen in de buurt. Als ze bijvoorbeeld langskomen voor meer informatie over hun 3D-printer, help ik ze op weg. Dan staat zo’n 3D-printer niet meer te verstoffen in de kast, maar durft een school er ook mee te werken. Ik vind het heel fijn dat ik daar een verschil in kan maken. Techniek is namelijk echt niet zo eng als men denkt.”

En een verschil maakt Kerensa zeker. “Ik merk dat ik steeds vaker herkend wordt op straat in Assen. Dat vind ik echt heel mooi. Kinderen herkennen me bijvoorbeeld als ‘die mevrouw van de 3D-printer’ en ze vertellen me welke workshop ze hebben gevolgd. Dat is echt heel lief. Ik denk dan bij mezelf: als ze me nog steeds kennen, dan doe ik iets goed.”

Vorige keer spraken we Lees- en mediaconsulent Klarina over haar bijna 40-jarige carrière bij de bibliotheek. Heb je dat artikel nog niet gelezen? Klik dan hier.

Meer weten over de workshops van NXT? Je vind hier welke workshops er op de planning staan.