20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Vanavond, maandag 13 mei, presenteert DNK de programmering van het nieuwe seizoen 19-20 tijdens een feestelijke seizoenspresentatie. Het belooft een veelzijdig nieuw seizoen te worden: van cabaret tot indrukwekkende dans, muzikale optredens en internationale shows. DNK zet de bezoeker hierbij in de hoofdrol; de rode draad in zowel de seizoenspresentatie als de nieuwe brochure. De spiegelende cover van de gepresenteerde brochure onderstreept deze koers: komend seizoen zet DNK (wensen van) haar bezoekers voorop.

De seizoenspresentatie, dit jaar voor het eerst gepresenteerd door theatermaker Viggo Waas, is dit keer exclusief voor relaties en Vrienden van DNK. Tijdens de presentatie worden niet alleen de 170 voorstellingen bekendgemaakt, maar ook de programmering vanuit de bibliotheek en de bioscoop.

Publiek in de hoofdrol “We geven de bezoeker graag de gelegenheid om tijdens het nieuwe seizoen volop inspiratie op te doen, nieuwe aspecten van zichzelf te ontdekken en nieuwe ervaringen te beleven.”, aldus directeur Hanneke Bruggeman. “Want dat is waar het om draait bij theater, bibliotheek en bioscoop in De Nieuwe Kolk. Het publiek staat in de hoofdrol bij alles wat DNK doet. Daarom zullen we het publiek de komende periode nog actiever dan voorheen vragen naar wat zij verwachten van DNK”.

Toelichting op de programmering 19-20 De agenda bevat vanaf het najaar van 2019 een uitgedachte mix tussen commerciële producties en artistieke parels. Van Waylon, Ali B en Brigitte Kaandorp tot Scapino Ballet Rotterdam, ‘De Vloer Op’ en de dansvoorstelling ‘Grimm’ (door ISH Dance Collective en Junior Company Nationale Ballet), waarin urban dance en klassieke dans zó mooi met elkaar vervlochten zijn dat je op een gegeven moment niet meer ziet uit welke “school” de danser komt.

Daarnaast bevat de agenda een breed aanbod aan internationale programmering, waarbij DNK kwalitatief hoogstaande producties naar Assen heeft weten te halen. Hieronder valt het Holland Dance Festival, dat slechts langs 9 theaters in Nederland tourt met de voorstelling ‘Bow’, van de Jean Misook Dance Company. En de circusvoorstelling ‘My Land’ van de Recirquel Company Budapest, die in slechts 23 Nederlandse theaters te zien zijn en in 2018 een absolute sensatie op het Edinburgh Fringe Festival waren.

Ook trekt DNK in Assen de Noord-Zuidlijn door, waarbij noordelijke gezelschappen spiegelen aan zuidelijke: het NNT tegenover Toneelgroep Maastricht en Het Zuidelijk Toneel/Berlin. Het Houten Huis/Speeltheater Holland met Het Laagland/SALLY Dansgezelschap. Bovendien is er ruim baan gemaakt voor zuidelijke routiniers met voorstellingen van Urbanus en Rowwen Hèze, én voor noordelijke nieuwelingen als Marlene Bakker en Jim van der Zee.

Met het complete pallet van de bibliotheek, bioscoop en theater zoekt DNK continu naar spraakmakende cross-overs. Dat gebeurt komend seizoen in de vorm van ‘Wad Live’ – met het 42-koppige Noordpool Orkest onder leiding van Reinout Douma – The Silent Movie Project (‘Laurel & Hardy’), ‘Dahldiner’ en ‘Spetterende Letteren’.

Voorstellingen die toegankelijk zijn gemaakt voor mensen met een visuele of auditieve beperking krijgen komend seizoen extra aandacht. Een voorbeeld hiervan is ‘Dear Winnie,’ (NNT), die voor doven- en slechthorenden is aangepast met volledig Nederlandse boventiteling. Of ‘Herrie in de keuken’ (Jon van Eerd e.a.) voor visueel beperkten (m.m.v. Stichting Komt het Zien!).

Verder brengt DNK een nieuwe reeks van de ‘Derde Dinsdag’. Dit zijn eigen producties waarin maatschappelijk relevante onderwerpen besproken worden met landelijk bekende en interessante sprekers, in dit seizoen o.a. met Olcay Gulsen en Sjinkie Knegt.

Bijzonder trots is DNK op de programmering van drie avonden ‘Kinky Boots’, een productie die het komend seizoen de grote musicalhit belooft te worden. Deze veelbelovende show is geprogrammeerd vanuit de samenwerking tussen Nederlandse theaters en producenten, waarin DNK meepraat en beslist over de musicalproducties die in een seizoen landelijk worden geproduceerd en aangeboden.

Vanaf maandag 13 mei 21.30 uur is de gehele nieuwe programmering online te bekijken.