20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Find it!

BASISPAKKET

Met het programma ‘Find it!’ leren kinderen welke informatie betrouwbaar is, waar ze die kunnen vinden en hoe ze er in hun eigen woorden een werkstuk mee kunnen maken. Zo worden kinderen een stuk weerbaarder op het wereldwijde web.

Aan de hand van een online lespakket en projectboek maken leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs een werkstuk over een onderwerp naar keuze. Het lesmateriaal biedt handvatten om kwalitatief goede en betrouwbare bronnen te vinden. Uiteindelijk behoren de leerlingen zelfstandig informatie te kunnen vinden, beoordelen en implementeren in hun werkstuk.

Het programma bevat een lesplan, een werkboek voor de leerlingen, en instructies en presentatiemateriaal voor de docent. De docent verzorgt de eerste les. Daarnaast zal de tweede les verzorgd worden door een leesmediaconsulent op school. De derde les bestaat uit een bezoek aan DNK-NXT, de jeugdafdeling van de bibliotheek. We leggen dan kort uit hoe je informatie kunt opzoeken en vinden in de bibliotheek en daarna mogen de leerlingen op zoek naar geschikte boeken voor hun werkstuk. De rest van de lessen vinden op school plaats.

Kenmerken:

  • ABOS-lijn Digitale Geletterdheid
  • gastles + bibliotheekbezoek + collectie
  • duur: 2,5 uur
  • leentermijn: 5-6 weken

Bijbehorende competentie(s):

  • informatievaardigheden

Lesdocumenten:
Docentenhandleiding
Projectoverzicht

Digibordlessen:
Digibordles 1: Kies het zelf
Digibordles 2: Bronnen, bronnen, bronnen
Digibordles 3: Verzamelen maar!
Digibordles 4: In je eigen woorden
Digibordles 5: Jouw werkstuk

Projectboek:
Werkboek leerlingen

*) De ABOS-programma’s van de lijn digitale geletterdheid voldoen aan de opgestelde competenties van SLO/Kennisnet.

Er wordt gewerkt aan de kerndoelen digitale geletterdheid, zodra deze er zijn toetsen we de digitale geletterdheid programma’s opnieuw. Ben je benieuwd naar de nieuwe conceptkerndoelen 2024, klik dan verder in bovenstaande link.