20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Kinderrechten (met bioscoopbezoek)

BASISPAKKET

Filosoferen over kinderrechten, dat klinkt misschien gek. Want waarom zou je kinderrechten beginnen te bevragen? Zijn ze niet vanzelfsprekend?

In deze lessen laat de leesmediaconsulent het stormen en waaien in de hoofden van de leerlingen over de beginselen van kinderrechten. Om eens diep na te denken over wat een kind is, en wat een volwassene. Over wat je mag, wat je moet, wat je wil en wat je kan. Over waarom kinderrechten er zijn. Over wat er zou gebeuren als er geen enkele volwassene zou zijn.

Natuurlijk gebruikt zij daar mooie verhalen bij. Aan de hand van die verhalen legt ze de link met bepaalde kinderrechten. Dan zal blijken dat we kinderrechten natuurlijk nodig hebben. Maar hoe meer je er eerst zelf en dan met je leerlingen over nadenkt, hoe meer je te weten komt waarom dan wel.

Onderdeel van dit programma kan een bioscoopbezoek zijn: Elk jaar organiseert de SFFK (Soroptimist Film Festival voor Kinderen) in samenwerking met DNK hun jaarlijkse Kinderfilmfestival voor de groepen 5 t/m 8. De films die dan getoond worden staan in het teken van kinderrechten. De uitnodiging en intekening voor het Kinderfilmfestival is zoals ieder jaar in handen van de SFFK. De films worden vertoond in de bioscoop van DNK.

Mocht je niet voor het bioscoopbezoek kiezen dan zijn de verhalen uit mooie kinderboeken onderdeel van het programma.

In de afsluitende les gaat de leesmediaconsulent dan vervolgens in op óf de bekeken film óf de gelezen verhalen, en grijpt daarbij terug op datgene wat aan de orde is gekomen in de introductieles. Een verwerkingsopdracht kan onderdeel uitmaken van het programma.

Alle kinderen hebben rechten kan vanuit ABOS als een collectie geleend worden of als een collectie met lessen door de leesmediaconsulent. Als er via de Soroptimisten ook op de film ingetekend wordt dan horen we dat graag. We laten de lessen dan bij de film aansluiten en kiezen een passende periode om de lessen te geven (de film wordt vaak in maart getoond).

Kenmerken:

Optie 1:

  • ABOS-lijn Film en Theater
  • gastles + collectie
  • leentermijn 5 – 6 weken
  • duur: 2 x 1 uur

Optie 2: 

  • ABOS-lijn Film en Theater
  • collectie
  • leentermijn: 5 – 6 weken