20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Zadenbibliotheek Assen

Gratis lenen en ruilen van zaden van groenten, kruiden en bloemen

Bij de Zadenbibliotheek Assen naast de cursusruimte in de bibliotheek in De Nieuwe Kolk vind je een wisselend assortiment zaden van groenten, kruiden en bloemen.

Hoe werkt het lenen?
Het ‘lenen’ van de zaden is gratis en er geldt geen uitleentermijn. De Zadenbibliotheek werkt op basis van vertrouwen. Je kiest de zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben. Leen maximaal 1 zakje per soort en maximaal 3 zakjes in totaal, zodat anderen er ook van kunnen genieten.

De geleende zaden zaai je in je tuin, en van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien én zaad maken (de zaden zitten in de bloem of de vrucht).

Het zaad verzamel je en laat je drogen. Na het drogen breng je een deel van deze zaden terug naar de zadenbieb, zodat andere tuiniers deze weer kunnen lenen.

Zaden ruilen of doneren
Heb je meer zaden dan je gaat zaaien of heb je een (kleine) zadencollectie waar je wel wat van wilt missen? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de Zadenbibliotheek. In de zadenbieb zitten vast zaden van planten die jij wilt zien bloeien en groeien. Je doneert de zaden door deze in het kistje naast de zadenbibliotheek te leggen. Zo help je mee met het opnieuw verspreiden van de zaden. Zet op het zakje: de naam van het zaad, het oogstjaar en de oogstplaats.

Welke zaden kun je ruilen of doneren
In de Zadenbibliotheek worden alleen zaden opgenomen die niet in contact zijn geweest met chemische middelen (onbespoten teelt, ook geen kunstmest), niet ouder zijn dan 1 jaar en er ‘fris en levenskrachtig’ uitzien. Dit kunnen zaden zijn uit jouw eigen tuin of wellicht zaden die je overhebt na het zaaien van professionele biologische zaadteelt (zoals van De Bolster, Zaadhandel Van der Wal of de nieuwe tuin).

De kiemkracht van zaden blijft het grootst als je de zaden koel, donker en droog bewaard.

Initiatief
De Zadenbibliotheek Assen is een initiatief van Lida Adriaansen van Indianroot en wordt in samenwerking met DNK aangeboden in de bibliotheek.

Meer informatie
Heb je vragen over de Zadenbibliotheek Assen, kijk dan op zadenbibliotheeknederland.nl of neem contact op met de zadenbibliotheek via info@zadenbibliotheekdrenthe.nl. Zadenbibliotheek Drenthe heeft ook een eigen Facebook-pagina.

Leen boeken over zaden en planten

Wil je meer weten over zaden, of over groenten, kruiden en bloemen? Kijk dan eens in de catalogus van de bibliotheek. Als je bijvoorbeeld zoekt op planten, dan vind je allerlei boeken over dit onderwerp die je kunt lenen.

Zaden lenen – in het kort

  • Leen gratis zaden.
  • Kies zaden uit die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.
  • Leen max. 1 zakje per soort en max. 3 zakjes in totaal.
  • Zaai de zaden en laat ze groeien in je tuin of op je balkon.
  • De mooiste plant laat je staan en bloeien.
  • Oogst de zaden als de plant is uitgebloeid of haal de nieuwe zaden uit de mooiste vrucht.
  • Breng een deel van de zaden terug naar de Zadenbieb.
  • We werken in de Zadenbieb met onbespoten, liefst biologische, zaden.

Veel plezier met het zaaien van de zaden!