20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

.

Wij zijn de WijkJury Assen!

Dit is het 1ste seizoen dat een nieuwe groep wijkbewoners bij het theater van De Nieuwe Kolk in Assen over de vloer komt. Onder leiding van roedelchef Monique Verheugt bezoeken zij, vaak voor het eerst, een flinke reeks voorstellingen. In gesprekken met theatermakers en met elkaar, geven zij woorden aan wat zij hebben ervaren. Aan het eind van het seizoen kronen zij hun favoriet als Keuze van de WijkJury.

Ben jij nieuwsgierig naar theater maar weet je de weg naar de zalen nog niet altijd te vinden? Dan is de WijkJury iets voor jou! Als lid van de WijkJury maak je (uitgebreider) kennis met theater en deel je je mening over verschillende voorstellingen. WijkJury Assen is een groep van 10 tot 12 bewoners afkomstig uit alle wijken van de Gemeente Assen die niet of nauwelijks naar het theater (kunnen) gaan maar dat wel graag zouden willen. Samen bezoek en bespreek je onder begeleiding van ‘roedelchef’ Monique Verheugt zo’n 10 geselecteerde voorstellingen in het theaterseizoen, dat loopt van oktober 2023 t/m juni 2024. Aan het eind van het seizoen kiest en kroont de Jury een favoriet: de Keuze van de WijkJury.


Over het concept

Adelheid Roosen, theatermaker en artistiek leider van Female Economy, heeft in 2009 glorieus de WijkJury in het leven geroepen om zo nieuw publiek in het theater te brengen. Inmiddels vinden honderden  wijkbewoners van Maastricht tot Purmerend en van Assen tot Gent hun weg naar het theater om dat wat zij zien te jureren op gevoel, intuïtie, confrontatie en herkenning.

De WijkJury is een internationale beweging geworden met maar liefst 22 WijkJury’s in Nederland en België dankzij alle theaters die dit mogelijk maken uit liefde voor alle mensen die hun verbeelding willen vieren. In 2023 startte De Nieuwe Kolk als eerste theater in Drenthe met dit initiatief. Deelname aan de WijkJury is gratis maar niet vrijblijvend. Juryleden wonen zowel de voorstellingen als alle juryvergaderingen bij. Het seizoen wordt afgesloten met een landelijke bijeenkomst van WijkJury’s uit andere steden.

WijkJury in Assen

Voor de WijkJury Assen neemt Monique Verheugt de rol van ‘roedelchef’ op zich. Dit betekent dat zij samen met de jury de voorstellingen  bezoekt en de jury begeleidt in het maken van een uiteindelijke keuze welke voorstelling de favoriet van de WijkJury is. Voor vragen of meer informatie over de WijkJury kan contact worden opgenomen met Monique via monique@kuubcultuur.nl of 06-27170575.