20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Floormanager Yanick: “In de vijf jaar dat ik hier werk, heb ik mezelf heel erg ontwikkeld. Op werkgebied én persoonlijk.”

Bij De Nieuwe Kolk werken meer dan honderd mensen. Maar wie zijn zij eigenlijk? En wat doen ze allemaal? Maak kennis met onze medewerkers door deze reeks artikelen en kom zo te weten wat er gebeurt bij DNK. Zowel voor als achter de schermen. Deze keer: Floormanager Yanick. Waar je hem ook tegenkomt, hij is er altijd op gericht om het publiek een fantastisch bezoek aan DNK te laten ervaren.  

Breng je regelmatig een bezoek aan De Nieuwe Kolk, dan zal je Yanick ongetwijfeld herkennen. Vijf jaar geleden ging hij hier voor het eerst aan de slag. Toen nog als stagiair, maar inmiddels is Yanick Floormanager in de bioscoop en in het theater. In die functie stuurt hij mensen op de vloer aan. Al werkt hij daar zelf ook nog gewoon. “In pauzes van theatervoorstellingen sta ik ook gewoon midden in de drukte.”

Stage
“M’n stageperiode was in september 2018 tot juni 2019. Ik studeerde voor facilitair medewerker en liep twee dagen per week stage.” En hoewel Yanick hier nog steeds werkt, wees het begin van zijn stage er niet op dat het zo zou lopen. “Ik ben het soort persoon dat de kat uit de boom kijkt. Dus ik was aan het begin van mijn stage heel stil en teruggetrokken. Ik was ook nog eens niet gewend om zo hard te werken, dus dan ging ik soms weg. Dan ging ik mijn rust pakken. M’n collega’s vroegen zich destijds echt af wat ze met mij aan moesten.”

Toch ging er een knop om: “Toen ik voor de grap werd uitgemaakt voor een zak hooi, kreeg ik ineens door wat ik aan het doen was én dat dit moest veranderen. Door dat besef ging ik stappen maken en groeide ik in m’n werk en ontwikkelde mezelf. Stond ik eerst nog een arrangement te presenteren met knikkende knieën; inmiddels doe ik dat alsof het niets is. Het werk dat ik leverde ging de goede kant op en na m’n stage kreeg ik een bijbaan bij DNK.”

Corona
“Het eerste seizoen dat ik bij DNK werkte, was 2019-2020: het eerste coronaseizoen. Binnen team Horeca werden veel contracten niet verlengd na de start van de pandemie. Mijn contract werd toen gelukkig wel verlengd en ik kon aan het werk blijven in het theater. Ik zag dat als een heel mooi compliment.”

“M’n werk hier combineerde ik destijds nog met een baan in de supermarkt. Dat hield in dat ik soms tot middenin de nacht bij DNK werkte en de volgende ochtend weer om zeven uur in de winkel stond. Dat was niet altijd even prettig. Gelukkig kreeg ik de kans om bij De Nieuwe Kolk ook in de bioscoop te gaan werken. Dat was voor mij de reden om m’n werk in de supermarkt op te zeggen en me volledig in te zetten voor DNK.

Pauzes in voorstellingen waarbij de tap aan het begin opengaat en pas aan het einde weer dicht … ja, die zijn gewoon hartstikke leuk. Daar krijg je echt een adrenalinekick van."

Met elkaar en voor elkaar
Inmiddels is Yanick doorgegroeid naar een meer leidinggevende rol binnen het team. “Maar in pauzes van theatervoorstellingen sta ik ook gewoon middenin de drukte. Dan voel je de adrenaline en gá je gewoon met z’n allen. Je werkt op zo’n moment niet alleen met elkaar, maar ook voor elkaar. Als er bijvoorbeeld een glas valt, dan kijk je niet je collega aan. Dan ga je het zelf gewoon zo snel mogelijk opruimen.”

Dat er zo fijn gewerkt wordt met de collega’s, is iets wat Yanick vaker benoemt: “De sfeer onder collega’s is hier gewoon hartstikke goed. Op de rustige momenten is het gezellig en wordt er enorm veel geouwehoerd. Zodra er gewerkt moet worden, gaat er een knop om bij iedereen en werken we allemaal heel hard. De balans tussen gezelligheid en hard werken is top.”

Ambitie
De ontwikkeling die Yanick de afgelopen jaren heeft mogen meemaken, hoopt hij door te zetten. “In de vijf jaar dat ik hier werk, heb ik mezelf heel erg ontwikkeld. Persoonlijk en op het gebied van werk. Zo mocht ik steeds meer groeien in die leidinggevende rol en daar hebben de collega’s me ook bij geholpen.

“Op dit moment word ik als leidinggevende in het theater vooral ingezet bij kleine voorstellingen. Ik zou het fantastisch vinden om dat op een gegeven moment ook bij grote voorstellingen en evenementen te kunnen zijn. Het is natuurlijk hartstikke leuk om avonden te draaien met 850 tot 1000 man publiek. Nu mag ik dat soms al doen, maar dat is meestal in geval van nood. Ik hou van de uitdaging bij zulke drukke avonden. Pauzes in voorstellingen waarbij de tap aan het begin opengaat en pas aan het einde weer dicht … ja, die zijn gewoon hartstikke leuk. Daar krijg je echt een adrenalinekick van.”

Vorige keer spraken we Kerensa, zij werkt in DNK-NXT. Heb je dat artikel nog niet gelezen? Klik dan hier