20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Bij De Nieuwe Kolk werken meer dan honderd mensen. Maar wie zijn dat eigenlijk? En wat doen ze allemaal? Maak kennis met ons personeel door deze reeks artikelen en kom zo te weten wat er gebeurt bij DNK. Zowel voor als achter de schermen. Deze keer: marketingspecialist Marina.

Verpleegkundige
Hoewel Marina zich nu volop inzet voor de bibliotheek en het theater van DNK, was dat aan het begin van haar carrière wel anders. “Ik heb een opleiding gedaan gericht op het werken met verstandelijk beperkte mensen en daarna 12,5 jaar dat werk gedaan.” Werken in de zorg staat natuurlijk bekend als uitdagend, maar ook zwaar. “Op een gegeven moment had ik zoiets van: ik ga dit gewoon niet voor altijd volhouden. Dus wat lijkt me nog meer leuk?”

Kinderboekenweek
Marina was als kind al heel veel in de bibliotheek. “Ik las altijd heel graag en ik hield van dingen organiseren. Dus… De Kinderboekenweek organiseren, dat leek me wel heel erg leuk.” De daad bij het woord gevoegd, stuurde Marina een open sollicitatie naar de bibliotheek van Assen. Ze werd aangenomen. “Ik werd invalkracht in alle vestigingen van Assen.”

Al relatief snel werkte Marina twee dagen per week op vaste basis voor de bibliotheek. Ze beheerde het uitleensysteem, deed in- en uitleen én zat op afdeling Jeugd. “En toen mocht ik dus met die Kinderboekenweek aan de slag. Samen met collega’s die nu ook nog steeds bij DNK werken, gingen we die week organiseren. We organiseerden allerlei activiteiten in de bieb, kleurwedstrijden… Noem maar op.” Al snel bleken die activiteiten en wedstrijden groter te kunnen. “Ik was wel wat commerciëler ingesteld, dus ik begon sponsoren te zoeken. Ik ging op zoek naar verbindingen  en samenwerkingen met andere organisaties.”

Het artikel gaat verder onder de afbeelding. 

‘Ik las graag en ik hield van dingen organiseren. Dus de Kinderboekenweek organiseren, dat leek me wel heel erg leuk.’

Bibliotheek én theater
Tien jaar geleden verhuisde de bibliotheek naar het huidige gebouw. Vijf jaar geleden fuseerde de bieb dan ook met De Nieuwe Kolk. Toen gebeurde het dan ook snel dat Marina zich ging inzetten voor het theater, naast haar werk voor de bibliotheek. “Ik begon met posters inhangen. Daarbij zocht ik altijd weer naar verbanden. Zijn er bijvoorbeeld voorstellingen gebaseerd op bekende boeken?”

Vanaf het verzorgen van de posters werd Marina’s functie voor theater steeds meer uitgebreid. Nu is Marina bijvoorbeeld contactpersoon voor een aantal partnerorganisaties en impresariaten, vraagt ze materialen aan voor evenementen en plaatst ze namens DNK advertenties in de lokale kranten. “Ik werk nu echt voor DNK, niet meer voor de bibliotheek. En dat geeft een hele grote variatie in het werk dat ik allemaal mag doen en met wie ik mag werken. Ik werk graag samen met de mensen hier, van het personeel dat in de bibliotheek op de vloer staat tot de facilitaire medewerkers en alles daartussen.”

BoekenFEST
De leukste evenementen om aan mee te werken in haar carrière bij DNK, waren voor Marina de edities van BoekenFEST. “En dan vooral de grote edities vóór corona.” BoekenFEST wordt altijd in dezelfde periode als de Boekenweek georganiseerd, biedt een podium aan tal van schrijvers en was in de beginjaren met een live televisie-uitzending op RTV Drenthe. Eén schrijver die Marina in het bijzonder is bijgebleven: Ronald Giphart. “Na zo’n lange dag werken met BoekenFEST gingen we nog met een groepje medewerkers en schrijvers de kroeg in. Ronald Giphart was daar ook een keer bij. We hebben nog nageborreld totdat alle kroegen gesloten waren.” Het werd een onvergetelijke afsluiting van een fantastisch evenement.

Vorige keer spraken we opruimhulp Femke over haar werk bij DNK. Heb je dat artikel nog niet gelezen? Klik dan hier.