20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Kijk vanaf 1 februari t/m 31 maart bij je bezoek aan De Nieuwe Kolk naar boven, want dan zie je boven je 500 kwallen hangen. Grote en kleine kwallen in verschillende kleuren, waarbij elke kwal uniek is.

Dit kunstproject heet Cinquecento Medusae (Italiaans voor 500 kwallen) en is het werk van de Zwitserse kunstenares Rosanna Baledda. De kwallen zijn gemaakt van sluierstof en organza wat een magisch effect bestaande uit kleur, licht en dans. Het project heeft als doel om mensen bewust te maken van de effecten van de opwarming van de aarde, vervuiling en overbevissing.

Door een artistieke en speelse benadering laat het kunstwerk de vermenigvuldiging van kwallen zien gekoppeld aan de schade die wordt toegebracht aan de zeeën.

De kunstenares zegt hierover:

“De ecosystemen van onze aarde vormen de basis van ons voedsel, van onze economie en het overleven van de planeet. De snelheid van wereldwijde verandering in de oceanen in de afgelopen 50 jaar is ongekend in de menselijke geschiedenis. Kwallen maken al 500 miljoen jaar deel uit van ons marine ecosysteem, maar nu lijken ze klaar om het volledig over te nemen.

Klimaatopwarming en vervuiling hebben hun aantal dramatisch doen toenemen. Naarmate de oceanen opwarmen, verspreiden zich kwallen in gebieden die vroeger te koud waren. Het zuurstofgehalte in de oceaan is de afgelopen 50 jaar met ongeveer 2% gedaald als gevolg van stijgende temperaturen en vervuiling. In tegenstelling tot de meeste zeedieren, vinden kwallen dat verminderde zuurstofniveau niet erg. Overbevissing en vervuiling elimineren ook de roofdieren zoals tonijn en schildpadden die kwallen op hun menu hebben staan. Bovendien vermindert het aantal sardines, haring en ansjovis die plankton eten, wat het voedsel van de kwallen is, waardoor de kwalen meer te eten hebben.”

Cinquecento Medusae is ook getoond op de VN-biosdiversiteitsconferentie in Genève in maart 2020 en in diverse musea in Zwitserland en Frankrijk en in diverse bibliotheken in Frankrijk, Zwitserland en Nederland. Het kunstproject wordt mede mogelijk gemaakt door de Ambassade van de Zwitserse Bondstaat.