Nederland Leest Junior

Je leest wat je bent! Een voortreffelijk kindermenu voor op school. Bij het boek ‘Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden’ van Jan Paul Schutten verzorgt de leesmediaconsulent een introductie om je vingers bij af te likken.

Wie is die Margherita uit de pizza Margherita? Klopt het dat chips nooit bedoeld waren om lekker te smaken? En waarom doen de Engelsen toch azijn over hun friet? Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden staat vol met informatie over de geschiedenis van ons eten. Maar ook vol met proefjes die je zelf thuis of in de klas kunt uitvoeren. Wist je bijvoorbeeld dat je met je neus en ogen dicht het verschil niet proeft tussen cola en sinas?

Waarom Nederland Leest over eten? Omdat wij zijn wat we eten.

Een mens kan een lange tijd zonder voeding, maar niet zonder water. Maar toch, al heel lang neemt de mens niet meer alleen voeding tot zich   om in leven te blijven of zijn kroost te kunnen onderhouden. De mens neemt vanaf haar eerste bestaan voedsel tot zich en krijgt zo de energie om te jagen, land te bewerken om gewassen te kweken, wateren te bevissen en een schuilplek te bouwen. Vlees, vis, fruit, planten en uiteindelijk groente vormen al millennia lang de bron voor het voortbestaan van de mens. Om de honger te stillen, maar ook om de juiste mineralen, eiwitten en vitamines binnen te krijgen waardoor een gemeenschap gezond blijft, of zelfs sterker wordt. Soms zelfs om zichzelf te genezen, met kruiden, sapjes en crèmes. Plantaardig en dierlijk voedsel heeft al deze honderdduizenden jaren een zeer belangrijke plek in het leven van de mens genomen.

Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco heeft voedsel zelfs de geschiedenis bepaald. Toen hem gevraagd werd wat in zijn ogen de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar was, antwoordde hij: "De veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw. Hun toegenomen voedingswaarde heeft ons slimmer gemaakt en zo de Renaissance mogelijk gemaakt."

Daarom is de tijd rijp om, de gehele maand november, Nederland Leest 2018 te wijden aan voeding.

Kenmerken:

  • leerlijn lezen
  • gastles
  • duur: 1 uur
  • prijs: 2 uur