20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Belangrijk: een aantal gebruikers van de ABOS portal ervaart problemen met het activeren van hun account. Geldt dit ook voor jou? Dan is dit als volgt op te lossen:

 1. Ga naar “Wachtwoord vergeten”: https://abos.dnk.nl/?action=lostpassword
 2. Hier vul je je e-mailadres in en klik je op versturen.
 3. Je ontvang een e-mail met een link om het wachtwoord aan te passen (een nieuw wachtwoord in te voeren). Na het aanmaken van het wachtwoord ben je ook gelijk ingelogd.

 

ABOS portal

Waar wij normaal als leesmediaconsulent op school komen om programma’s op te starten, boeken te introduceren en kinderen enthousiast te maken om de boeken te lezen is dat nu helaas in veel gevallen niet mogelijk.

De ABOS portal is daarom een handige bron voor het geven van de programma’s van de Asser Bibliotheek op School waarvoor jouw school heeft ingetekend. Daarnaast biedt de speciale ABOS-pagina makkelijk toegang tot schoolWise, tips en inspiratie van de leesmediaconsulenten en kom je gemakkelijk met ons in contact.

Bekijk hieronder het filmpje van de online bijeenkomst op 24 maart waarin de leesmediaconsulenten de werking van de portal toelichten. Onder het filmpje kun je alles nog eens rustig nalezen.

Inloggen

De ABOS portal is te bereiken via de knop inloggen schoolpagina op dnk.nl/abos en direct via abos.dnk.nl.

Tip: bookmark abos.dnk.nl in je browser, zodat je direct kunt inloggen.

Het account voor de ABOS portal is een school-account. De leescoördinator van elke school ontvangt een e-mail op zijn/haar e-mailadres om het account te activeren. (In geval van meerdere leescoördinatoren per school, ontvangt elke leescoördinator een activeringslink en heeft een school meerdere accounts.) Het is aan elke school om te bepalen hoe de portal en de inhoud ervan binnen de school wordt verspreid.

Scholenpagina

Als je bent ingelogd zie je de pagina speciaal voor jouw school, waarbij de pagina is ingedeeld met:

 • een welkomst-tekst
 • de ABOS-programma’s waar jouw school deze periode op heeft ingetekend
 • een knop waarmee je naar de schoolWise portal van jouw school gaat (Hier log je in met de eigen schoolWise inloggegevens.)
 • tips en inspiratie: hier vind je bijvoorbeeld landelijke leescampagnes en in de toekomst vind je hier een link naar tips voor elke groep.
 • de contactpersoon voor jouw school

ABOS-programma’s

Onder het kopje Programma’s deze periode staan de programma’s waar jouw school voor de betreffende periode op heeft ingetekend. Een uitzondering hierop is het programma ‘de Bibliotheek op school’. Dit is geen programma van de ABOS, maar via deze knop kom je bij meer informatie over de Bibliotheek op school.

Elke programma-pagina bestaat uit een vaste opbouw, namelijk:

 • Een gekleurde titelbalk, waarbij de kleur aanduidt voor welke groep het programma is. Deze kleur komt overeen met de kleurverdeling van de ABOS-programma’s per groep op dnk.nl/abos. Het programma Beestachtig heeft bijvoorbeeld de kleur geel, dat overeenkomt met de kleur geel voor groep 3 & 4.
 • Een veld met de titel ‘Programma’, hier staat een korte inleiding op het programma en hier staat aangegeven tot welke ABOS-leerlijn het programma behoort en voor welk groep het programma is.
 • Een veld met de titel ‘Lesmateriaal’, hier vind je al het lesmateriaal dat we bij het betreffende programma aanbieden.
 • Een veld met de titel ‘Tips en inspiratie’, waar we per programma tips geven voor een nadere invulling van de les in de klas.
 • Een veld met de titel ‘Kerndoel(en)’. Hier staat op welke wijze het programma aansluit bij de kerndoelen voor het basisonderwijs.

De inhoud van een programma is te bekijken tijdens de periode waarop ingetekend is. De week voordat de vakantie begint voorafgaande aan een nieuwe schoolperiode zal het programma beschikbaar zijn.

Door onderaan op de knop Terug naar programma’s te klikken, kom je weer terug op de scholenpagina.

Uitloggen

Om uit te loggen van de portal klik je bovenaan (onderaan de welkomst-tekst) op Uitloggen. Dit staat achter de zin “Je bent ingelogd als (…).”.

Meer informatie

Heb je nog nadere vragen over de ABOS of de ABOS-programma’s neem dan contact op met de leesmediaconsulent van jouw school. Heb je een vraag over het inloggen neem dan contact met ons op via contact@dnk.nl.