20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

.

Ontdektuin

Is  het mooi weer? Bezoek dan samen met je kind(eren) de tuin van DNK-NXT waar van alles te beleven is.

Ingang
De ingang van de tuin is in DNK-NXT. Het is de deur waarna je met een trap naar beneden naar de Ontdektuin gaat. De rolstoelingang bevindt zich achterin DNK-NXT bij de BoekStart-hoek.

Ontdekactiviteiten

Vuurtoren

In de vuurtoren (geïnspireerd op ‘Lampje’ van Annet Schaap) kun je klimmen. Draai ook aan het stuur voor de toren, zodat de lamp in de toren aangaat. Als je goed luistert hoor je de zee op de achtergrond.

Woordzoeker

Door de hele tuin (beginnend bij de wagen van Pluk en eindigend bij de trap) zijn er letters verstopt. Samen vormen ze het woord: Ontdektuin DNK-NXT

Kogeldoolhof

Het kogeldoolhof is een spannend spel waar coördinatiegevoel en concentratie voor nodig is. Met behulp van de ringbeugel kun je de speeltafel in elke richting kantelen, zodat de kogels in de gewenste richting rollen. Het doel is om de kogels naar het centrum te brengen. Hier bevinden zich drie uitsparingen waar de kogels in moeten worden gerold.

Takelwagen van Pluk

Met de takelwagen van Pluk kan er naar hartelust grind geschept en getakeld worden.

Waterpomp

Beweeg de hendel van de waterpomp en kijk hoe het water zich door de tuin verplaatst.

Dierenmemory

Met het dierenmemory ga je op zoek naar twee dezelfde dieren. Draai eerst alle blokjes met dierenfiguren naar achteren, zodat je niet meer ziet welk dier zich waar bevindt. Draai dan twee blokjes met dierenfiguren naar voren. Passen de twee figuren niet bij elkaar, dan moet je deze weer terugdraaien en is de volgende speler. Passen de twee figuren wel bij elkaar, dan mag je nog een keer. De winnaar is degene die uiteindelijk de meeste dierenparen heeft verzameld.

Pergola schijven ‘dieren en blad’

Draai de schijven zo dat je de juiste bladeren bij elkaar brengt en de dieren en geluiden kloppen.

Gradenboog en cijferbrug

Leer met behulp van de deur naar de Ontdektuin hoe graden eruitzien en leer tellen op de brug.

Moirétafel

De moirétafel is een bijzonder stimulerend en verrassend observatiespel. Als eerste draai je aan de transparante schijf aan de voorzijde, zodat de motieven van beide schijven precies op elkaar liggen. Draai je verder dan zetten de lijnen zich uit, waarbij het voorste en achterste motief parallel aan elkaar blijven lopen. Vergroot je de hoek, dan komen de lijnen weer dichter bij elkaar. Daarnaast neemt je oog verbindingen waar tussen de donkere gebieden, en zie je nieuwe patronen en lijnen. Draai je verder, dan ontstaan er vanzelf weer nieuwe bewegingen en richtingen.