20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Philip Mechanicus – Wachten op transport

Elisabeth Oets en Mi Ying Chen (piano)

Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek en brieven, brengt Elisabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus (1889-1944). Zij heeft hem nooit gekend, maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende oorlogsdagboek “In Depot”. Zij vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief.

De voorstelling is een boeiend en aangrijpend verhaal van een selfmade man die zich, geholpen door het opkomend socialisme, opwerkte uit bittere armoede tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad. Hij reisde tussen 1929 en 1934 als een der weinigen naar de Sovjet Republiek om verslag te doen van de socialistische heilstaat en bezocht in 1933 Palestina, om de immigratie van de eerste vervolgden uit Duitsland te bestuderen. Vanaf 1940 trok hij zich weinig van alle verboden voor Joden aan: “ik ben niet fout, zij zijn het”. Het werd hem fataal. Na internering in kamp Amersfoort en Westerbork werd hij uiteindelijk vermoord in Auschwitz-Birkenau.

Elisabeth Oets, zangeres, doorweeft haar verhaal met liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in concentratiekamp Theresienstadt. Zij verklanken de angst, het verlangen en de hoop, die ook in het dagboek van Philip Mechanicus zo sterk naar voren komen.

Nagesprek
Na afloop van de voorstelling vindt er via dezelfde livestream een interactief nagesprek plaats met Elisabeth Oets en Koert Broersma. De uit Assen afkomstige Broersma schreef verdiepte zich in het leven van Philip Mechanicus schreef hier een boek over. Buigen onder de storm, Philip Mechanicus – Verslaggever tot in de dood 1889-1944 is te bestellen bij je lokale boekhandel. Let op: het nagesprek begint circa 5 minuten na afloop van de voorstelling. Houd dus verbinding met de livestream om het nagesprek bij te wonen.

Livestream
Deze voorstelling is vanuit huis bij te wonen via een livestream vanuit DNK. Via onderstaande knop koop je een ticket voor deze livestream. De link naar de stream ontvang je een kwartier voor aanvang van de voorstelling via de mail.

 

Deze voorstelling staat niet meer op de agenda. Voor een overzicht van ons speelprogramma ga je naar agenda & tickets