20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

NNO

Sjostakovitsj & Tsjaikovski

Genre: Klassiek

Het concert Sjostakovitsj &  Tsjaikovski begint met Sjtsje ne vmerla Oekrajiny, het volkslied van Oekraïne. Hiermee betuigen wij onze steun aan de inwoners en slachtoffers van Oekraïne, alsook aan de anti-oorlogbetogers in Rusland. We leven intens met hen mee en met iedereen die dierbaren heeft in dit gebied. De Russische inval in Oekraïne is een daad van ongekende agressie en heeft ons diep geschokt. Wat een hartverscheurende beelden zien we van de bevolking van Oekraïne, die van de ene op de andere dag in een afschuwelijke oorlogssituatie zijn beland.

Om hen te steunen doneert het NNO € 5,- per kaart aan Giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Uiteraard kunt u zelf ook een bijdrage doen op Giro 555. Deze actie is onderdeel van de landelijke campagne 🧡rt for Ukraine van het culturele veld.

Het Russische vioolfenomeen Alexander Sitkovetsky speelt bij het NNO één van de verbijsterendste vioolconcerten aller tijden. Dmitri Sjostakovitsj schreef zijn ‘Eerste vioolconcert’ onder de Stalins Sovjet-terreur. Het stuk maakt pijnlijk duidelijk hoe een dictatuur voelt. De angst voor arrestatie, marteling en moord is hoorbaar, afgewisseld met momenten van geforceerde vrolijkheid.

De ‘Manfred Symfonie’ is Tsjaikovski´s grootste orkestwerk, maar wordt vreemd genoeg weinig uitgevoerd. Het stuk is gebaseerd op een Engels gedicht uit de gothic-traditie: donker, spookachtig en mysterieus. Voor de romanticus Tsjaikovski was het een prachtkans om in de ziel te duiken van een rondzwervende eenling die een duister geheim met zich meedraagt – én om het Alpenlandschap te schilderen waarin het verhaal zich afspeelt.

Sjostakovitsj      Concert voor viool en orkest no.1 op.99 in a kl.t.
Tsjaikovski         Manfred Symfonie op.58

Dirigent              Antony Hermus
Viool                   Alexander Sitkovetsky

 

Deze voorstelling staat niet meer op de agenda. Voor een overzicht van ons speelprogramma ga je naar agenda & tickets