20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

NNO

In Vrijheid en Beethoven 7

Genre: Kind/familie

In dit 250e geboortejaar van Beethoven is het precies 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Dit gegeven maakt dat het NNO het nieuwe seizoen opent met het jongerenproject In Vrijheid én de opvoering van Beethoven 7.

In Vrijheid
Het NNO heeft begin dit jaar jongeren uit de drie noordelijke provincies uitgedaagd om een song te schrijven over vrijheid, vrede en democratie in Europa. Uit de inzendingen heeft de jury 10 acts geselecteerd. Zij krijgen de kans om hun songs na een intensief coaching traject op drie grote podia in het Noorden ten gehore te brengen. Hierbij worden ze begeleid door studenten van het Prins Claus Conservatorium en een tiental musici van het NNO. Het resultaat is zeer indringend. Het thema vrijheid kwam de afgelopen maanden door corona in een geheel ander daglicht te staan en brengt een extra dimensie met zich mee tijdens deze concertavond.

Het NNO kiest bewust voor een samenwerking met jonge muzikanten, omdat ook Beethoven zich verplaatste in zijn luisteraars en toegankelijk wilde zijn. De combinatie van klassiek en pop staat voor verbroedering. Het NNO wil niet in hokjes denken, maar verbinden en bruggen bouwen. Kortom, Beethovens boodschap is nog net zo actueel als toen.

Beethoven 7
Beethoven liet begin 19e eeuw zijn oproep tot vrede en verbroedering luid en duidelijk horen. Hij leefde in de tijd van Napoleon en wist uit ervaring hoe kwetsbaar de vrede in Europa was en hoe gevaarlijk macht in verkeerde handen kon zijn. Zijn idealen voor de mensheid las hij terug in de poëzie van Friedrich Schiller. Alle mensen moeten broederlijk samenleven, over de grenzen van rangen, standen en landen heen, tot in de hemel en het hiernamaals. Dat de echo van Beethoven lang naklinkt, bleek toen Europese staatshoofden en regeringsleiders in 1985 het slotdeel uit de Negende SymfonieOde an die Freude’ tot ‘volkslied’ van de Europese Unie uitriepen. De Zevende van Beethoven, die in dit programma wordt gespeeld, werd in 1813 uitgevoerd als benefietconcert voor gewonde soldaten.

Deze voorstelling staat niet meer op de agenda. Voor een overzicht van ons speelprogramma ga je naar agenda & tickets