20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Mevrouw Ogterop – Lotte Dunselman

Jij bent van mij - de kant van Ada

Genre: Toneel

Het vervolg op Peter Middendorps ‘Jij bent van mij’

In 2018 verscheen ‘Jij bent van mij’ van Peter Middendorp (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs), een indringende en veelbesproken roman over personage Tille Storkema. Dertien jaar lang verzweeg de boer de verkrachting van- en moord op een zestienjarig meisje. Al die tijd leefde Tille zonder enige verdenking door, samen met zijn vrouw Ada en hun twee kinderen.

Mevrouw Ogterop belicht de kant van Ada. Wat wist zij? Had Ada kunnen weten dat haar man een verkrachter was, een moordenaar? Wat was haar aandeel, wat is haar schuld? En hoe leef je door nadat zoiets uitkomt?

De monoloog, gespeeld door Lotte Dunselman en muzikaal begeleid door Isa Zwart, vertelt Ada’s verhaal. Van de arrestatie van Tille tot de dag van vandaag: want Tille komt binnenkort vrij…

Mevrouw Ogterop en schrijver Peter Middendorp schetsen in deze theatermonoloog een kwetsbaar en krachtig portret van een vrouw die moet leven met een gruwelijke waarheid. Dunselman: “Wat ik zo intrigerend vind aan Ada is haar verhouding met ‘de waarheid’. Ik kan niet anders denken dan dat ze deze naar haar hand heeft gezet, zoals wij dat allemaal in meer of mindere mate doen. Of het nou bewust of onbewust ging, ze heeft een andere kant op gekeken. En als ze echt helemaal van niks heeft geweten, dan heeft de waarheid háár niet aangekeken.”

Let op: ‘De kant van Ada’ bevat beschrijvingen van seksueel geweld en racistische uitspraken die als confronterend kunnen worden ervaren. 

Deze voorstelling staat niet meer op de agenda. Voor een overzicht van ons speelprogramma ga je naar agenda & tickets

Videoboodschap Lotte en Isa

'Dunselman zet een kwetsbaar en invoelbaar personage neer.'

NRC

'Lotte Dunselman wilde Ada’s kant spelen. Dat is gelukt. En hoe.'

DAGBLAD VAN HET NOORDEN

'Wat een ijzersterke voorstelling. Om kippenvel van te krijgen.'

8WEEKLY