20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Jan Brokken & Marcel Worms

Rachmaninov Festival; Rachmaninov - de eeuwige Rus

Genre: Special

 

 

‘Ook bij componisten geldt dat we met de ogen van het heden op het verleden terugkijken. Rachmaninov ontvluchtte de Sovjet-Unie maar in wezen verliet hij Rusland nooit. Je kunt zelfs stellen dat hij, naarmate hij langer in de Verenigde Staten verbleef, Russischer werd. Omgekeerd gold voor de Russische machthebbers hetzelfde. In de jaren na zijn vlucht werd de muziek van Rachmaninov genegeerd. Gaandeweg werd hij een van de meest geliefde componisten van de Sovjets.’

 

Deze voorstelling staat niet meer op de agenda. Voor een overzicht van ons speelprogramma ga je naar agenda & tickets

Jan Brokken

Jan Brokken (1949) groeide op in het Zuid-Hollandse dorp Rhoon. Hij studeerde journalistiek in Utrecht en politicologie in Bordeaux (Fr). Hij schreef 33 romans, verhalenbundels, reisverhalen en non-fictie boeken. Werk van hem werd in twintig talen vertaald, van Engels en Italiaans tot Chinees en Russisch. Vier van zijn boeken zijn verfilmd, twee worden dat. De Italiaanse boekverkopers riepen I giusti (De rechtvaardigen) tot beste non-fictieboek van 2021 uit. ‘Ongemeen aangrijpend en consciëntieus gedocumenteerd,’ oordeelde Joseph Pearce in De Morgen. ‘Een fascinerend boek dat bol staat van nu eens ontroerende en dan weer schokkende taferelen.’ The Guardian roemde The Just als ‘een monumentaal werk’. Ook Baltische zielen, De vergelding, In het huis van de dichter en De Kozakkentuin oogstten internationaal de hoogste lof. Voor La Repubblica is Jan Brokken ‘een van de origineelste schrijvers van dit moment, veelzijdig, diepgravend, virtuoos en muzikaal – in alle

Marcel Worms

Marcel Worms (1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide.

Marcel Worms is aktief als kamermuziekspeler en als solist: in l990 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in l99l voerde hij het complete pianowerk van Janáček uit. Sinds het seizoen l992/l993 voert hij het programma Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek uit.

Van 1996 – 2016 was Marcel Worms bezig met een Bluesprojekt: meer dan 200 Nederlandse en buitenlandse componisten (uit 55 landen op alle continenten) schreven een bijdrage voor dit programma. Dit programma voerde Marcel Worms in vrijwel al deze landen uit. Het project is vastgelegd op 8 cd’s.

Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 25 solo cd’s, waaronder cd’s met Bachs Goldbergvariaties in combinatie met Metamorphosis van Philip Glass, met pianowerk van de Braziliaanse componist Francisco Mignone, met muziek van Federico Mompou, met klassieke Caraïbische dansen, met de cyclus De Jaargetijden van de Letse componist Pēteris Vasks en met werk van Erik Satie  Op de cd Jazzettes  is hij met violiste Ursula Schoch te horen in door jazz beïnvloedde muziek voor viool en piano uit het interbellum en op Inspired by Chopin belicht hij de grote invloed die Chopin op vele componisten heeft gehad. Met altist Ásdís Valdimarsdóttir nam hij twee cd’s op met muziek van vervolgde componisten voor altviool en piano. Zijn cd Pianomusic by Jewish Composers 1922-1943 belicht het werk van joodse componisten uit het interbellum.  Op zijn dubbel-cd 3×6 combineert hij Preludes en Fuga’s van Bach, Mendelssohn en Sjostakovitsj. Op zijn meeste recente cd’s is het complete Wohltemperierte Klavier (boek I en II) van Bach te horen.

Marcel Worms stelde concertlezingen samen met de auteurs Jan Brokken, K.Schippers, A.L.Snijders, Jos Kessels en Marja Vuijsje.