20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

BERLIN & Het Zuidelijk Toneel

True Copy

Op 6 mei 1994 vallen gendarmes het landgoed van Geert Jan Jansen binnen. Ze stuiten op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel en Matisse, afkomstig uit het penseel van deze Assenaar. Meer dan twintig jaar neemt de meestervervalser de kunstwereld in het ootje, zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven. ‘True Copy’ legt de hypocrisie bloot. Welke waarde heeft de waarheid nog? En is het soms niet verfrissender om mee te gaan in een briljant vormgegeven leugen?

Onlangs gaf Geert Jan Jansen een onthullend interview in de Trouw. Lees het artikel hier.

TIP: Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek met kunstjournalist Anneke van Wolfswinkel en Annemiek Rens, de hoofdconservator van het Drents Museum.

 

Deze voorstelling staat niet meer op de agenda. Voor een overzicht van ons speelprogramma ga je naar agenda & tickets

“BERLIN bedient zich razendknap van de werkelijkheid van de Nederlandse kunstvervalser Geert Jan Jansen. (…) Vals en authentiek lopen compleet in elkaar over.”

NRC Handelsblad

“Het is zoals Jansen zei: ‘Soms is het gewoon heerlijk om bedrogen te worden.’”

De Standaard

"True Copy zet theater simpel en vooral grandioos in als middel tussen verbeelding en goedgelovigheid. Wat is wel, wat is niet waar? Is cult kunst of namaak? Een ding is zeker, True Copy deelt een kunstschop uit."

Trouw