20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Levante

Gender Benders

Regie: Lillah Halla Speelduur: 99 min Pauze: nee Genre: drama

De 17-jarige Sofia (prachtig gespeeld door Ayomi Domenica) is de ster van de volleybalclub bij haar op school, een vrolijk team vol openlijk queer spelers. Vlak voor een allesbepalende wedstrijd ontdekt ze dat ze zwanger is. Tijdens haar zoektocht naar de mogelijkheid voor een abortus, illegaal in Brazilië, wordt ze het doelwit van anti-abortusactivisten. Maar hoewel Sofia gecriminaliseerd wordt door een samenleving die de ingreep volledig veroordeelt, weigert ze zich te laten onderdrukken. Samen met haar vriendin en teamgenoten put ze kracht en steun uit hun onvoorwaardelijke vriendschap.

Levante is het vurige, kleurrijke en knallende debuut van de Braziliaanse regisseur Lillah Halla. Zij benadert haar personages oprecht, zonder terughoudendheid en vol liefde, wat te zien is aan de wijze waarop ze hun interacties filmt, hun lichamen en hun vriendschap. Een krachtige oproep voor inclusie en het recht op zelfbeschikking, met een groot hart en een sterk verlangen om de huidige verhardende politieke realiteit ten goede te veranderen.

———

Deze film wordt vertoond i.s.m. Roze Filmdagen, het LGBTQ+ Film Festival in Amsterdam. Artistiek leider Werner Borkes verzorgt op zaterdag 9 maart een inleiding voorafgaand aan de vertoning.