20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Programmeren met micro:bit

BASISPAKKET

Programmeren is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Maar wat is het precies en hoe begin je ermee?

Met de micro:bit leren kinderen programmeren en hoe een ‘block’ taal de micro:bit kan aansturen. De micro:bit is een kleine computer die speciaal ontworpen is om kinderen in aanraking te laten komen met de werking van elektronica. Met de micro:bit leren kinderen programmeren en hoe een ‘block’ taal de micri:bit kan aansturen. De bijbehorende ‘block’ taal (programmeerblokken), waarmee je blokken sleept en aan elkaar vastplakt, is een van de meest laagdrempelige talen om mee te leren programmeren. De kinderen leren zo op een eenvoudige manier de denkwijze van een programmeur aan.

De micro:bit beschikt over een aantal sensoren waarmee je van heel veel bestaande toepassingen de werking kan testen en waarmee je ook zelfgemaakte toepassingen kunt bedenken. Door de juiste programmeerblokken met elkaar te combineren kun je de temperatuursensor, lichtsensor, trillingenmeter en/of de oriëntatiemeter inzetten om zelf toepassingen te maken en testen.

Voorwaarde voor deelname: de school moet over 15 laptops, met internet, of tablets met micro:bit app beschikken (1 apparaat per tweetal).

Tip: Combineer de gastles ‘Programmeren met micro:bit’ met de collectie ‘Techniek met boeken’.

Kenmerken:

  • ABOS-lijn Digitale Geletterdheid
  • gastles + inspiratie vervolgles
  • duur: 1,5 uur

Bijbehorende competentie(s):

  • computational thinking

*) De ABOS-programma’s van de lijn digitale geletterdheid voldoen aan de opgestelde competenties van SLO/Kennisnet.