20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

.

Bezoek in april en mei in De Nieuwe Kolk de expositie ‘Black Barbies & prinses Arabella’ van Mylo Freeman en doe in deze periode mee met verschillende activiteiten rondom de expositie.

Mylo Freeman is kinderboekenmaker, kunstenaar en verzamelaar en is beroemd door haar unieke Black Barbie-collectie en de kinderboeken over onder andere Prinses Arabella.

Over Mylo Freeman en de expositie

Prinses Arabella
“Er bestaan toch helemaal geen Zwarte prinsesjes?” Dit vroeg een Surinaams meisje zich af toen ze de prinsessenrol in een schooltoneelstuk toegewezen kreeg. Wanneer illustrator en schrijver Mylo Freeman dit hoort weet ze meteen dat ze hier zelf verandering in moet brengen. Gebaseerd op een krantenfoto van een meisje uit Congo tekent ze een prinsesje met staartjes en een vrolijke oranje jurk; Prinses Arabella is geboren. Het vormt het begin van een succesvolle kinderboekenreeks die inmiddels al vijftien jaar bestaat.

Prinses Arabella is een verwend prinsesje, dat met haar ouders, twee lakeien en hondje Ziggy in een paleis woont. In de verschillende boeken maakt ze alledaagse dingen mee: van een dagje naar het museum, naar een bezoek aan de kapper, tot gezinsuitbreiding. In de kleurrijke wereld die Mylo Freeman heeft geschapen is diversiteit een vanzelfsprekendheid. Het merendeel van Arabella’s vriendjes zijn prinsjes en prinsesjes van kleur. Hiermee hoopt Freeman actief bij te dragen aan de representatie van minderheden in kinderboeken.

Black Barbies
Wie aan Barbie denkt, denkt meestal aan een witte, superslanke pop met lange blonde haren, maar dat stereotype beeld gaat allang niet meer op. Tegenwoordig zijn er Barbie’s in alle kleuren en maten. Op het Ontmoetingsplein in De Nieuwe Kolk is een selectie van Freeman’s meest prachtige Black Barbie’s te zien.

Daarnaast geeft de tentoonstelling ‘Black Barbies & prinses Arabella’ een overzicht van de originele Arabella-tekeningen van Freeman. Ook zijn er rondom de expositie allerlei items om mee te spelen en activiteiten om aan deel te nemen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld theedrinken zoals prinses Arabella, zich verkleden of een kleurplaat inkleuren.

Mylo Freeman heeft inmiddels meer dan zestig kinderboeken op haar naam staan. Voor haar eerste Prinses Arabella-boek ontving ze een Leespluim.

Activiteit voor volwassenen

Activiteiten voor kinderen