20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

We Will Not Fade Away

World Views

Regie: Alisa Kovalenko Speelduur: 100 min Pauze: nee

Inwoners van de Oekraïense Donbas-regio leven al sinds 2014 met oorlog. Vooral jongeren zijn de pineut: ze leiden een onzeker, uitzichtloos bestaan, op een toch al weinig opwindend platteland, waar een toekomst als mijnwerker onvermijdelijk lijkt.

De lome camera in We Will Not Fade Away volgt vijf tieners tijdens eindeloze zomerdagen in 2019. Andriy, Ilya, Ruslan, Lera en Lisa zwemmen in het meer, dansen, sleutelen aan motoren of kletsen met oma. De haast dromerige opnamen worden wreed verstoord door de rauwe werkelijkheid van het front – in de verte horen ze het geratel van artillerie en bommen die ontploffen. De stilte tijdens kerst is eerder onheilspellend dan vredig. Een plotselinge kans op een reis naar de Himalaya geeft hun hoop; de jongeren beginnen fanatiek te trainen en durven voorzichtig hun dromen te delen. Ze zijn vastbesloten iets van het leven te maken als de oorlog, die al hun halve jeugd heeft afgenomen, eindelijk voorbij zal zijn.

Deze documentaire van regisseur Alisa Kovalenko, die deels ook de cinematografie op zich nam, ontving meerdere nominaties en prijzen op een groot aantal internationale festivals. Tijdens IFA is de film onderdeel van de Jongerenjury-selectie.