20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Paradise is Burning

Spotlight

Regie: Mika Gustafson Speelduur: 106 min Pauze: nee

In een arbeiderswijk in Zweden redden drie zussen zich alleen, aan hun lot overgelaten door een afwezige moeder. De zestienjarige Laura probeert voor haar zeven- en twaalfjarige zusjes Mira en Steffi nog een zeker ritme na te streven, maar met de zomer op komst is een ouderloos leven vooral wild, zorgeloos en anarchistisch. Totdat Jeugdzorg contact opneemt en een afspraak wil maken. Laura gaat op zoek naar iemand die zich kan voordoen als hun moeder, zodat ze niet uit huis worden geplaatst. Het levert een bijzondere ontmoeting op, maar terwijl ze het telefoontje geheim houdt loopt de spanning op. Hoe houdbaar is de euforie van totale vrijheid?

Met drie jonge, briljante acteurs zonder enige eerdere ervaring, levert Mika Gustafson een fris, authentiek speelfilmdebuut af. De harde realiteit wisselt ze af met dromerige scènes, en wonderlijke coming-of-age ceremonies als Mira voor het eerst ongesteld wordt en Steffi een melktand verliest. Het grootse Paradise is Burning is een ode aan zusterliefde en zweeft knap tussen trots, kwetsbaarheid en melancholie.

———–

Deze film wordt vertoond i.s.m. het Noordelijk Film Festival. Beide vertoningen worden ingeleid door Noordelijk Film Festival-programmeur Marrit Greidanus. Let op: de film is Zweeds gesproken en Engels ondertiteld; de korte inleidingen zijn in het Nederlands.