20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Four Daughters

World Views

Regie: Kaouther Ben Hania Speelduur: 108 min Pauze: nee Genre: docu-fictie

De Tunesische Olfa heeft vier dochters: Ghofrane, Rahma, Eya en Tayssir. Maar op een dag verdwijnen de twee oudste meisjes: geradicaliseerd sluiten ze zich aan bij een islamitische extremistische organisatie in Libië. Regisseur Kaouther Ben Hania reconstrueert het verhaal van de verdwijning samen met Olfa, haar twee jongste dochters en professionele acteurs, om te doorgronden en te verwerken wat er is gebeurd. Ze delen hun jeugd, hun opvoeding, de plek die ze als vrouw in de wereld kregen toegewezen en de hechte band tussen de zussen. Four Daughters is een intieme en zeer moedige vertelling vol hoop, verzet en intergenerationeel verdriet, over botsende werelden en radicalisering, en over wat het betekent om moeder of zus te zijn.

Four Daughters werd driemaal bekroond op het filmfestival in Cannes en leverde Kaouther Ben Hania (na The Man Who Sold His Skin) haar tweede Oscarnominatie op. Met deze unieke film, tussen fictie en documentaire in, verkent Ben Hania de complexe relatie tussen twee generaties Tunesische vrouwen en het bepalende, soms onomkeerbare effect van onuitgesproken woorden.

———

Deze film wordt vertoond i.s.m. Movies that Matter. Rondom de vertoning gaat MtM-moderator Gyna Rocourt in gesprek met strafrechtadvocaat Tamara Buruma. Buruma is counsel voor het Internationaal Strafhof en de Kosovo Specialist Chambers en schreef o.a. over het perspectief van de verdediging voor vrouwelijke terugkeerders uit Syrië.