DNK komt bij je thuis

Wat doe je als de bioscoop, de bibliotheek en het theater gesloten zijn? Dan maak je thuis in je woonkamer, slaapkamer of zelfs keuken je eigen bios, bieb of theater! Wij van DNK helpen je hier graag bij. Je vindt bij DNK de leukste filmtrailers, luisterboeken, prentenboeken, theaterfilmpjes en nog veel meer! Allemaal online, zodat je thuis onbeperkt toegang hebt tot de wereld.

Goed om te weten: de inhoud van deze pagina wordt wekelijks ververst. Dus, kom regelmatig even terug om te kijken.

In tijden van social distancing en 1,5 meter komt Leon Moorman naar je toe met een mini huiskamerconcert D-Pop. Klik hier om het concert bij te wonen.

De burgemeester van…

DNK presenteert: “De Burgemeester van..”. Tijdens de persconferentie van 23 maart maakte premier Rutte bekend dat burgemeesters mogen optreden in deze coronatijd. Dat heeft ons aan het denken gezet: wat nou als we burgemeesters laten optreden op het podium van de Grote Zaal? Het is de hoogste tijd om de stilte in onze theaterzalen te doorbreken met mooie optredens en een positieve boodschap voor jou! DNK geeft daarom graag het podium aan Assenaren als burgemeester voor een dag. Voor de eerste aflevering trappen we af met niemand minder dan Marco Out, burgemeester van Assen.

bekijk al onze Burgemeesters

lekker lezen en meer…

#Tip: Heb je vragen over het lenen van e-books, bel dan op maandag- en donderdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur naar 088 012 88 01, dan helpt een DNK-medewerker je op weg.

#Tip: Kijk ook eens op DBNL, de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren.

E-books
Kies uit meer dan 28.000 e-books, voor zowel kinderen als volwassenen. Klik hier >>

LuisterBieb
Luister met de LuisterBieb-app naar ruim 3.700 boeken. Klik hier >>

Delpher
Duik in de geschiedenis van de 17e tot de 21e eeuw. Klik hier >>

Persoonlijke ontwikkeling
Ontdek en leer in de Online Bibliotheek. Klik hier >>

bekijk ook…

Beleef de Lente – Vogelbescherming Nederland

Kijk live mee naar de vogels in de natuur en volg de gratis cursus Tuinvogels. Klik hier >>

Why I love This Book

In korte video’s geven lezers en schrijvers alleen maar positieve boekentips. Klik hier >>

Getty Museum

Het Getty Museum in Los Angeles vraagt haar publiek op Twitter om bestaande kunstwerken thuis uit te beelden, wat verrassende foto’s oplevert. Klik hier >>

Heb je zin om leuke filmpjes te kijken?

zak lekker onderuit met de nieuwste trailers...

Wonder Woman 1984
Met Gal Gadot en Chris Pine

Tenet
Van regisseur Christopher Nolan

Soul 
Toekomstige computeranimatiefilm van Pixar i.s.m. Walt Disney

Mulan
Disney’s nieuwe live-action verfilming

#Tip: Wist je dat je een groot aantal IDFA documentaires gratis kunt terugkijken? Klik hier voor een overzicht van IDFA.

#Tip: Haal je filmhart op met het kortefilmfestival My Darling Quarintine; elke week een programma van zeven korte films. Van animatie tot korte speelfilms, van drama tot comedy. Je bekijkt ze gratis via de website van het festival. Enjoy!

wil je theater beleven?

Dat kan! Klik op een van onderstaande knoppen en kies een voorstelling uit. Bekijk bijvoorbeeld op MAAS TV oude MAASvoorstellingen en de online magazines (met achtergrondinfo, kostuumfoto’s en nog veel meer) die bij verschillende registraties worden aangeboden. Of bekijk op Privé Podium huiskamerconcerten van onder meer Do, Wudstik, Hadewych Minis en Elske de Wal.

#Tip: Elke maandagavond om 20.30 uur, zolang de theaters dicht zijn, streamt Scapino Ballet Rotterdam een voorstelling, film of documentaire van of over Scapino. Klik hier om te kijken.

#Tip: Donderdag = Verwonderdag. Iedere donderdag delen we op onze Facebookpagina een gratis online te bekijken registratie. Dit zijn voorstellingen van o.a. Toneelgroep Maastricht, Het Nationale Theater, Theater Rotterdam, Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni.#Tip: De Nationale Opera blijft ook in deze tijd gewoon doorzingen. Wekelijks wordt er via livestream een opera gedeeld met het publiek. Via de website zijn meerdere voorstellingen terug te vinden. Keep op Singing & Dancing.

#Tip: Bekijk de kindervoorstelling Snorro van het Ro Theater gratis op de website van de VPRO

of bekijk gelijk online registraties

Bezoek voor meer online registraties onze pagina Theater voor thuis.

‘Turks Fruit’ – Hummelinck Stuurman Theaterproducties

‘Ultimatum’ – cabaretier Alex Ploeg (trailer)

‘Hotel Perdu’ – Het Houten Huis (trailer)

Musical ‘Ramses’ – Albert Verlinde Entertainment (trailer)

The Deer’s Cry – De Ducht Don’t Dance Division

wil je blijven werken aan je basisvaardigheden?

Oefen met taal, rekenen, computer en internet

oefenen.nl

Bezoek het Online Taalhuis (Biblionet Groningen)

Online Taalhuis

Meer leren? Zoals Digitale fotografie, Yoga en meer

meer leren

voor kids en jongeren

Voor de allerjongsten

 

Voor kinderen

 

  • BiebLab (Biblionet Groningen) – het BiebLab team onderzoekt, experimenteert en maakt toffe series. Elke dag (tijdelijk) staat er een nieuw filmpje online.
  • Het Laagland (theater) – bekijk voorstellingen zoals ‘Joris & de Drakentemmers’, met opdrachtenfilmpjes en een kijkje achter de schermen.
  • ‘Wij gaan op berenjacht’ – download de iPad app (tijdelijk gratis) en doe activiteiten rondom het gelijknamige boek (voor kinderen van 4-7 jaar).
  • Yoleo – ga karaokelezen en verzamel leespunten waarmee je een virtuele kamer inricht.
  • Paul van Loon leest voor – voorleesverhalen van Paul van Loon.
  • Het Klokhuis Studio – van tekenen tot proefjes doen en spelletjes met spulletjes spelen.

Voor kinderen en jongeren

 

  • Jeugdbibliotheek – van luisterboeken luisteren en de DataDetox Game spelen tot karaokelezen en oefenen voor je rijbewijs theorie-examen. En nog veel meer!
  • Ik vind lezen leuk – met allerlei verschillende boeken. Kijk ook bij de lees- en luistertips.
  • Film in de klas – Nederlandse films speciaal geselecteerd voor het basis- en voortgezet onderwijs via Schooltv.
  • Anne Frank Videodagboek – Stel, Anne Frank had geen dagboek gehad, maar een camera. Bekijk wat ze zou vertellen.

#Tips voor thuisonderwijs

 

#Tip: Ben je nog geen jeugdlid van Bibliotheek DNK? Schrijf je dan online in (tijdelijk mogelijk), zodat je snel gebruik kunt maken van de online diensten van de bibliotheek. Klik hier voor het inschrijfformulier. Voor jongeren tot 19 jaar is het Jeugdabonnement gratis.

Kids weektips

BereslimmeBoek

bekijk boek

Film kleurplaat

download kleurplaat

De Voorleeshoek

beluister voorgelezen boek

Familie Bosuil

In samenwerking met Spiegelbeesten presenteert DNK: Familie Bosuil! In een speciale webserie ontmoet je deze bijzondere familie die woont in het Asser Bos. In tijden van het coronavirus moeten ook zij ‘binnen’blijven en dat levert hilarische, ludieke maar ook hele serieuze situaties op.

klik hier om de afleveringen te bekijken

Asser Voorleeswedstrijd 2020

De Asser ronde van de Voorleeswedstrijd gaat in deze bijzondere omstandigheden online. 12 kinderen van verschillende Asser basisscholen lezen voor uit hun favoriete boek en strijden om de titel ‘Asser voorleeskampioen’.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijks terugkerende voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Dit keer hebben we zowel een publieksprijs en een juryprijs. Een deskundige jury gaat de filmpjes beoordelen op o.a. leestempo, stemgebruik, verstaanbaarheid en fragmentkeuze. De Asser voorleeskampioen wordt vrijdag 24 april bekend gemaakt!

bekijk de filmpjes én de uitslag

wil je blijven ontdekken en experimenteren?

 

Quiver
Laat kleurplaten tot leven komen met augmented reality. Klik hier voor de beschrijving >>
Voor het downloaden van jouw Quiver kleurplaten klik je hier >>

Foto’s bewerken met een Green Screen
Maak met een tablet of telefoon en de Green Screen app foto’s die niet echt zijn en nooit gebeurd. Klik hier voor de beschrijving >>

Ontwerp je eigen app
Zet jouw app-idee om in een echte app. Klik hier voor de beschrijving >> Voor het downloaden van het ontwerp canvas klik je hier >>

3D tekenen
Ga aan de slag met 3D tekenen! Klik hier voor de beschrijving >>

Stopmotion
Maak je eigen stopmotion filmpje. Klik hier voor de beschrijving >>
Voor het downloaden van jouw storyboard klik je hier >>

Knutselen met karton
We hebben natuurlijk niet altijd een computer, laptop of tablet nodig om hele toffe dingen te maken. Zo kan je bijvoorbeeld een indrukwekkende robot knutselen van karton. Klik hier voor de beschrijving>> 

Maak je eigen GIFje
Social media staat niet stil als je de hele dag thuis zit, daar kunnen we met JackLab wel wat leuks mee! Leer hoe je je eigen GIFjes maakt en verstuurd naar al je vrienden! Klik hier voor de beschrijving>>


Slijm, slijm, slijm en nog een slijm
Als je van glibberig speelgoed houdt en wel eens lekker wilt kliederen is deze JackLab tip echt iets voor jou! We gaan aan de slag met kneedbare zeep om Corona mee te bestrijden en we gaan kijken of we eetbare slijm kunnen maken. Slijm er maar op los! Klik hier voor de beschrijving>>


Lampje met geleidende klei

Zijn jullie er klaar voor? We gaan weer iets leuks fabriceren met deze nieuwe tip vanuit het JackLab! Namelijk: geleidende klei. Ja je leest het goed, klei dat stroom door kan geven. Zo klei jij straks een heus lampje in elkaar! Klik hier voor de beschrijving>>

Jacklab uitvinder

JackLab uitvinder worden? Begin dan maar eens met het schetsen en tekenen van jouw wildste ideeën! Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet zodat jij jouw tofste uitvinding op papier kunt zetten. 🤩✏️Download hier jouw werkblad en Klik hier voor de beschrijving>>

Hack je speelgoed
Hack je speelgoed! Ja je leest het goed, in deze nieuwe JackLab-tip leer je hoe jij je oude speelgoed kunt hacken door er iets heel anders van te maken. Wat ga jij maken? 🤖 Klik hier voor de beschrijving>>