Conferentie AbracaTaalbra

laaggeletterdheid

Wist u dat dat de provincie Drenthe 45.000 mensen telt die moeite hebben met lezen en schrijven? En wist u dat het merendeel van deze groep gewoon een baan heeft? Grote kans dat zij ook bij u werken..

Als u ook wilt weten hoe u als werkgever laaggeletterdheid onder uw werknemers signaleert, hoe u uw medewerkers kunt stimuleren om beter te leren lezen en schrijven, maar bovenal wat een actief laaggeletterdenbeleid u bedrijfsmatig oplevert, kom dan naar de werkgeversconferentie ‘AbracaTaalbra’ in Assen.

 

"Lagere productiviteit werkende laaggeletterden kost de maatschappij € 330 Miljoen"

PwC (2013). Voorlopige update PwC rapport 2013: Laaggeletterheid in Nederland kent aanzienlijke maatschappelijke kosten

29 OKT 2018

op het programma

rappe(r) Spitsvondigheden

Gespreksleider en interviewer van de conferentie is radiopresentator Frits Spits, die zijn doctoraal Nederlands behaalde, maar landelijke bekendheid vergaarde als presentator van het populaire radioprogramma ‘De Avondspits’. De laatste jaren is hij wekelijks te beluisteren in ‘De Taalstaat’,  een vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal staat.

Frits Spits praat onder meer met de Groningse rapper Kraantje Pappie, die in maart een gigantische hit scoorde met het nummer ‘Lil Craney’,  een ode aan zijn stad Groningen. En ‘Liefde In De Lucht’, met Joshua Nolet van Chef'Special, is dé zomerhit van 2018. Gespreksstof genoeg, want uit onderzoek blijkt dat de woordenschat van Nederlandse rappers niet onderdoet voor grote literaire schrijvers. Volgens de onderzoekers is rap woordkunst, waarin veel creatief Nederlands voorkomt en gespeeld wordt met de Nederlandse taal.

de tafel van Spits

Naast Kraantje Pappie schuiven natuurlijk nog meer gasten aan bij Frits Spits.

Benieuwd naar meer? Houd deze pagina in de gaten!

programma

15:30-16:00 Inloop
16:00-17:30 Programma
17:30 Netwerkborrel

sprekers

Lambert Zwiers / Directeur van VNO-NCW & MKB Noord, de grootste ondernemersorganisatie in Noord-Nederland. De organisatie zet zich in voor een optimaal ondernemingsklimaat in Noord-Nederland. Daarvoor oefent ze voortdurend invloed uit bij overheid en politiek.

Maurice de Greef / Bekend als landelijk expert op het gebied van onderzoek naar laaggeletterdheid. Hij is verbonden aan de vrije universiteit van Brussel. Daar bekleedt hij sinds kort de nieuwe Unesco Leerstoel Volwasseneneducatie. Samen met professor Mien Segers doet hij onderzoek naar laaggeletterdheid in de provincie Drenthe. De resultaten van dat onderzoek worden gebruikt voor een specifieke Drentse aanpak, waardoor onder meer de kansen op de arbeidsmarkt voor laaggeletterden groter worden. 

onder leiding van

Frits Spits / De gespreksleider en interviewer tijdens de Werkgeversconferentie is Frits Spits, presentator van het radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1.

speciale gast

Kraantje Pappie / De Groningse rapper, bekend van o.a. 'Lil Craney' en 'Liefde In De Lucht, zal een van de gasten zijn tijdens de Werkgeversconferentie.

voordelen van actief beleid tegen laaggeletterheid binnen uw bedrijf:

 

medewerker

  • gaat met meer plezier naar hun werk
  • krijgt meer zelfvertrouwen
  • voelt zich meer betrokken bij de organisatie
  • begrijpt werkprogramma en -instructies beter

bedrijf

  • leidinggevenden zijn minder tijd kwijt aan beantwoorden vragen en oplossen van problemen
  • actief beleid draagt bij aan een positiever imago
  • medewerkers hebben minder verzuim

Visscher, K. & Tops, J. (2015) Investeren in taal levert veel op! Drie businesscases voor groepsgericht taalonderwijs in de schoonmaakbranche. Capgemini Consulting

lees meer