ROODPALEIS

ROODPALEIS (RP) is een productiekern rondom regisseur en kunstenaar Betsy Torenbos (Annen, 1969). ROODPALEIS wil zich verder ontwikkelen in het maatschappelijke en sociale domein.

ROODPALEIS produceert multidisciplinaire, theatrale projecten voor en met de oudste generatie, in eerste instantie binnen de provincie Drenthe, soms ook daarbuiten. De projecten vinden hun oorsprong in de mondelinge overlevering van de verhalen van ouderen: oral history. Het ritueel van de herinnering staat centraal. Want herinnering brengt reflectie teweeg.

Één van de doelstellingen van RP is theater naar de mensen te brengen. Daarom speelt RP niet alleen in theaters (lijst en vlakke vloer) maar ook in dorpshuizen, zorginstellingen, verpleeghuizen en scholen. In 2014 bracht RP Onder één dak van de toneelschrijver Jan Fabricius (geboren Assenaar) op de planken. RP heeft van dit meest Drentse stuk van Fabricius een indringende, eigentijdse theatervoorstelling gemaakt, die volledig recht doet aan de huidige maatschappelijke discussies over zorg. De voorstelling is 25 keer gespeeld en wordt nog steeds verkocht en is tevens genomineerd voor de Drentse Talentprijs 2015 / eervolle vermelding voor Betsy Torenbos (Kunst en Cultuur Drenthe).

ROODPALEIS heeft zich naar aanleiding van Onder één dak verder verdiept in het werk van Fabricius en andere schrijvers. Het humanistisch perspectief van de Fabricius, Keilson en Taylor sluit naadloos aan bij de artistieke visie van RP: op respectvolle en kunstzinnige wijze een stem geven aan het bewogen leven van de oudere generaties, op zo’n manier dat er emotionele verbinding ontstaat met het publiek – jong en oud.

We willen ons met ons team (Betsy Torenbos, Jo Willems (schrijver), Nina Thunnissen (dramaturg)) de komende jaren richten op een aantal maatschappelijke thema’s. Hier willen wij op onze eigen wijze een draai aangeven zodat oud en jong anders aankijkt tegen deze onderwerpen.

ROODPALEIS wil de samenleving empathischer maken door middel van theater, open huis/ salons en ontmoetingen op deze 3e verdieping van de Actium ruimte. Deze plek is inmiddels ROODPALEIS op zolder gedoopt!