75 jaar vrijheid

Dit jaar herdenken én vieren we het feit dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd is en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook DNK staat stil bij 75 jaar vrijheid met indrukwekkende voorstellingen en activiteiten en films waar je even stil van wordt en over na wilt praten.

Derde Dinsdag 75 jaar vrijheid
Met Pauline Broekema en rabbijn Awraham Soetendorp


Tijdens deze Derde Dinsdag komen er twee bijzondere gasten aan het woord: Rabbijn Awraham Shalom Soetendorp en oud NOS-journaliste en schrijfster Pauline Broekema. Soetendorp bracht zijn eerste levensjaren in de oorlog door bij pleegouders op een onderduikadres. Na de oorlog werd hij met zijn ouders herenigd en woonde hij een tijd in Israël. Pauline Broekema heeft studie gemaakt van de Tweede Wereldoorlog en schreef meerdere boeken waarin oorlog, joden en bevrijding een prominente rol spelen. 


DI 21 APR | 20:00

Philip Mechanicus Wachten op transport


Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek en brieven, brengt zangeres Elisabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus (1889-1944). Zij heeft hem nooit gekend, maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende oorlogsdagboek “In Depot”. Zij vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief. 


WO 22 APR | 19:00

Uitzendingen Kolkende Taal


In deze uitzendingen van Kolkende Taal komen gasten Pauline Broekema en Han Steenbruggen aan het woord. Broekema vertelt over haar nieuwste boek ‘Tekenares van Montparnasse’ dat gaat over het leven van de joodse kunstenares Edith Auerbach. Broekema schreef dit boek op basis van haar onderzoek naar de kunstenares, dat zij op uitnodiging van Han Steenbruggen van Museum Belvédère in Oranjewoud heeft verricht. Te zien via RTV Drenthe.


15 & 29 APR | vanaf 17:30
(doorlopend herhaald)

KMK JWF – Vrij Land


Wij genieten dagelijks van onze vrijheid, maar wat is vrijheid? Op zoek naar antwoorden neemt KMK JWF het publiek met fantastische muziek en poëtische verhalen mee door ons prachtige land. Vrij Land laat zien hoe die vrijheid in onze samenleving geworteld is en wie de mensen zijn die deze vrijheid in stand houden.


ZO 26 APR | 20:00

De Aanslag
met o.a. Victor Löw en Peter Bolhuis


De veelgeprezen toneelbewerking van Harry Mulisch’ bestseller is terug in de theaters! En eigenlijk is daar maar één reden voor: dit indringende en spannende stuk is een must-see. Zeker in het jaar dat Nederland 75 jaar bevrijding viert en stilstaat bij het overlijden van grootmeester Mulisch, tien jaar geleden.


WO 6 MEI | 20:00

Oorlogsgeheimen (9+)
Maarten Ebbers en Maria Noë


‘Oorlogsgeheimen’ neemt je terug naar een donkere tijd: het jaar 1943. Het Zuid-Limburgse dorp van de elfjarige Tuur is bezet door de Duitsers. Hij en zijn buurmeisje Maartje vinden het eerst spannend, maar langzamerhand komen ze erachter dat de bezetters tot de ergste dingen in staat zijn.


ZO 10 MEI | 15:00

Beanpole (filmliga) 

Deels geïnspireerd op het boek De oorlog heeft geen vrouwengezicht van Svetlana Alexijevitsj vertelt het prijswinnende en visueel indrukwekkende Beanpole (Kantemir Balagov, Tesnota) het verhaal van de vrouwen van het Rode Leger, voor wie geen plek was in de geschiedenisboeken.

4, 5 & 9 MEI

Boekentip: 

In de Bibliotheek wordt van begin april tot en met begin mei een speciale collectie boeken uitgelicht rondom het thema 75 jaar vrijheid.