Bibliotheek Assen bestaat honderd jaar!

Een eeuw geleden, op 7 maart 1917, is de Asser bibliotheek opgericht. Na vele ontwikkelingen zijn we honderd jaar verder en is er in Assen nog steeds een bibliotheek die iedere dag relevant is voor de bevolking van Assen en omgeving. Dit heuglijke feit vieren we het hele jaar door.

Tentoonstelling ‘Een boek vol historie’
In het Cultuur Portaal van de Bibliotheek Assen staat een metershoog boek. Dit boek is niet speciaal voor lange mensen of voor extra grote boekenwurmen, maar het vertelt de geschiedenis van de Bibliotheek. Elke maand wisselt de expositie, gemaakt door Karin Walsweer, en zal er een nieuw hoofdstuk worden uitgelicht uit het 100-jarige bestaan van de bibliotheek. Het eerste hoofdstuk staat hieronder. Kom elke maand naar het Cultuur Portaal om een nieuw hoofdstuk te lezen en de bijbehorende voorwerpen en illustraties te bekijken. In een boek duiken was letterlijk nog nooit zo leuk!

Hoofdstuk 1: Een nieuw begin (februari)
De bibliotheek heeft in de afgelopen 100 jaar enorm veel ontwikkelingen meegemaakt. Het statige herenhuis met een paar honderd boeken is nu een modern groot gebouw (De Nieuwe Kolk) met een totaalaanbod aan boeken, cursussen, talkshows en 3D printen. Iedere ontwikkeling is weer een nieuwe stap geweest naar waar we nu staan.

Hoofdstuk 2: Jubilea van de bibliotheek (maart)
Sinds 1913 had de gemeente Assen al ideeën en plannen om een Openbare Leeszaal en Bibliotheek op te richten. Vanaf omstreeks 1916 werden de eerste echte stappen gezet om de plannen te realiseren, gevolgd door een notariële akte die de officiële oprichtingsdatum van 7 maart 1917 vastlegt. Nu, 100 jaar later, kijken we terug naar hoe het allemaal begon en hoe eerdere jubilea werden gevierd.

Hoofdstuk 3: De medewerkers van Bibliotheek Assen (april) 
In de afgelopen 100 jaar is de bibliotheek flink gegroeid. Door de jaren heen zijn ook het aantal medewerkers gegroeid en zijn de functies erg veranderd. Wat bijvoorbeeld de directie nu doet, is heel anders dan vroeger. Deze maand staat daarom in het teken van de medewerkers. Een paar bijzondere verhalen en personen zetten we in het licht. Wat hebben de bibliothecaresses allemaal te vertellen? En wat deed de directrice eigenlijk?

Hoofdstuk 4: Je Maintiendrai (mei)
April en mei kenmerken zich onder andere door Koningsdag, Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag; een mix van herinneringen naar roerige tijden waarin vrijheid niet vanzelfsprekend was. Maar ook blije herinneringen waarin saamhorigheid en trotsheid gevoeld worden. Die herinneringen heeft de bibliotheek ook en hebben we in dit hoofdstuk samengebracht.

Hoofdstuk 5: Internationaal (juni-juli-augustus)
Of het nu voor plezier of uit nood is, de invloed van reizen is groot op de culturele en maatschappelijke vorming. Denk aan bijvoorbeeld de immigranten van ver buiten Europa, die nieuwe geluiden en geuren met zich meebrengen. Of juist de vakantieganger die nieuwe ervaringen mee terug naar huis brengt. Ook hier in de bibliotheek zijn de veranderingen zeker niet onopgemerkt gebleven en is de bibliotheek meegegroeid.

Hoofdstuk 6: De Bibliotheek in de wijk (september)
De Bibliotheek van DNK is meer dan een gebouw vol met boeken. Ook de relatie met de buurtbewoners is erg belangrijk. Door de jaren heen zijn er dan ook verschillende initiatieven geweest om de bewoners van Assen en omstreken tegemoet te komen. Lees je mee?

Hoofdstuk 7: Kinderboeken (oktober/november)
Afgelopen maand was het weer tijd voor de Kinderboekenweek! Wat een griezelig feestje was dat. De invloed van jeugdliteratuur is door de jaren heen enorm gegroeid in de bibliotheekwereld. Een mooi moment dus om terug te blikken op de verhalen en foto’s van vroeger.

Hoofdstuk 8: De bezoekers (december)
De bibliotheek zou niet bestaan zonder de trouwe leden en bezoekers. Deze mensen brengen uiteraard hun eigen bijzondere verhalen mee en verdienen daarom een eigen hoofdstuk. Sommigen hebben direct invloed gehad op het beleid van de biblioheek, anderen hebben de werknemers vooral aan het lachen gemaakt.

Novelle ‘Kleurentovenaar’ van Marcel Möring
Wat past beter als jubileumherinnering voor een bibliotheek dan een boek. Daarom heeft schrijver Marcel Möring de novelle ‘Kleurentovenaar’ geschreven. Een boek over een gewone jongen die opgroeit en daarbij verschillende strubbelingen ervaart. Een grote verandering in zijn leven vindt plaats als hij meeverhuist naar Assen.

Met dit korte verhaal schetst Möring alledaagse situaties waarmee de honderdste verjaardag van de bibliotheek wordt gemarkeerd. Want de Bibliotheek Assen is er al 100 jaar voor iedereen op welk moment in zijn of haar leven dan ook en groeit daarin mee met de maatschappij.

De novelle ‘Kleurentovenaar’ wordt op meerdere momenten dit jaar weggegeven, één moment is in maart geweest maar hou de website en social media in de gaten voor het volgende uitdeelmoment!

Cadeautjes
Bij een verjaardag horen natuurlijk cadeautjes! En die delen we dit jaar in grote getale uit. Elke maand zorgen wij voor 100 lekkere, leuke of interessante cadeautjes die worden aangeboden door verschillende organisaties uit Assen. Hou dus de website en social media goed in de gaten want vaak worden deze cadeautjes aangekondigd! De cadeautjes die de afgelopen maanden werden aangeboden waren: 

 

Februari Kaartspellen  Aangeboden door DNK 
Maart Gebakjes en novelle ‘Kleurentovenaar’  Aangeboden door DNK 
April Heerlijke chocozoenen

Aangeboden door Chocozoenen Vaniza

Mei Reisspelletjes

Aangeboden door Restaurant & Catering Mennega

September Novelle 'Kleurentovenaar'

Aangeboden door DNK

Oktober Boekenlegger Aangeboden door Hotel Van der Valk Assen
November Shopper Aangeboden door DNK 

 

Gezinsblad column
Het jubileum van Bibliotheek Assen wordt o.a. gevierd door een maandelijkse column van een bekende schrijver in Het Gezinsblad. Lees alle columns hier: 

Februari Marcel Möring - Bibliotheekbio
Maart Suzanna Jansen - De baas van alle boeken
April Jeroen Guliker - Koffievlekken
Mei Carla de Jong - Bibliotheek Assen bestaat honderd jaar
Augustus Marleen Ekelmans - Klein meisje, grote dromen
September Johan van den Ende - De ziel van het boek
Oktober Annemarie Molema - Honderdjarige liefde
November Marjan Berk - Wagner halen

 

Themamaand top 100 
In de Bibliotheek kan je het hele jaar door een thematafel die speciaal voor het 100 jarig jubileum is ingericht. Iedere twee maand kiezen we een nieuw  thema dat wordt uitgelicht en waarvan op de tafel aansluitende boeken, muziek en/of DVD’s zijn te vinden. De thema’s:

Januari/februari

Liefde

Maart/april

Feest

Mei/juni/juli

Verfilmde boeken

Augustus/september

Favorieten van onze medewerkers

Oktober/november

Klassieke jeugdboeken