Zomerzinnen 2019

Zaterdag 22 juni vindt in Dwingeloo ‘Zomerzinnen’ plaats. Meer dan twintig landelijk en regionaal bekende schrijvers, dichters en muzikanten zullen op en rond de Brink
optreden. De 13e editie heeft als thema: over de grens. Leden van Drentse bibliotheken en Literatuurclubs krijgen behalve korting op de toegangsprijs een exclusief interview met Tessa de Loo. Zij komt speciaal voor Zomerzinnen vanuit Portugal naar Nederland. Aanleiding is haar boek ‘De tweeling – achter de schermen’, het verhaal van de wereldwijde bestseller. De kaartverkoop start op 1 mei via zomerzinnen.nl.

Tessa de Loo woont en werkt al een kwart eeuw in Portugal. Wilma de Rek, chef boeken van ‘De Volkskrant’, zal haar interviewen, voorafgaand aan de officiële opening van het festival. Met De tweeling (1993) brak Tessa de Loo internationaal door. De roman is in 26 talen vertaald en in 34 internationale edities verschenen. Er zijn een film, een musical, een hoorspel, een luisterboek en een toneelstuk van gemaakt. Het boek heeft grote invloed op het leven van Tessa de Loo gehad. In ‘De Tweeling achter de schermen’ (2018) zet ze op een rij wat er allemaal rond dat boek is gebeurd. Het interview met Tessa de Loo begint om 14.00 uur in de grote tent op de parkeerplaats naast ‘Hotel & Restaurant Wesseling’ in Dwingeloo. Na afloop is er een signeersessie.

Naast Tessa de Loo komen er een groot aantal interessante schrijvers naar Zomerzinnen. Bijvoorbeeld Rosita Steenbeek, zij woont in Rome en schreef het boek ‘Wie is mijn naaste?‘ over haar verblijf in verschillende vluchtelingenkampen. En, Suzanna Jansen, zij tekende het verhaal van de Syrische student Wael op, die door een oorlog zijn normale leven ziet afbrokkelen. Andere namen zijn Vonne van der Meer, Bert Wagendorp, van wie in mei ‘Ferrara’ verschijnt, het vervolg op het succesvolle Ventoux, en Dichter des Vaderlands Tsead BruinjaGerdien Verschoor wordt geïnterviewd over ‘Het meisje en de geleerde’, een kroniek van twee verloren gewaande Rembrandts. Heel toepasselijk in dit Rembrandt jaar. Voor veel mensen een kennismaking met de schrijfster én met de nieuwe directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In juli volgt ze Dirk Mulder op.

De festivalorganisatie werkt o.a. samen met Huus van de Taol. Op Zomerzinnen wordt een bijzondere bundel gepresenteerd met vertalingen in het Engels en Duits van gedichten van Erik Harteveld. Een ander grensoverschrijdend project is Zommerslam: poetryslam in plattdüütsch en Drèents. De nieuwe ambassadeur van Zomerzinnen is Matijs Lips uit Diever. De 33-jarige Matijs geeft les aan het Dr. Nassau College in Beilen en werd vorig jaar uitgeroepen tot beste docent Nederlands. Zijn leerlingen strijden op het festival om de Taaltrofee en zullen Erna Sassen interviewen over ‘Er is geen vorm waarin ik pas’. Zomerzinnen wordt om 15.00 uur officieel geopend door Jetta Klijnsma, commissaris van de koning in Drenthe.

Zomerzinnen wordt georganiseerd door Stichting Zomerzinnen. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, Gemeente Westerveld, Nederlands Letterenfonds, Hotel Wesseling, Nimus translations, Van der Velde Boeken, Wiechers Wonen.

Ga voor meer informatie naar zomerzinnen.nl.