Tentoonstelling MIJN geZICHT

Van maandag 2 t/m zondag 15 september is in de centrale hal van De Nieuwe Kolk de tentoonstelling MIJN geZICHT te zien. Deze tentoonstelling is samengesteld door het Oogfonds en toont portretfoto’s van 20 verschillende personen met een oogaandoening en wat zij zien als ze de wereld inkijken. Voor een visueel beperkte is het vaak moeilijk uit te leggen wat zij nog kunnen zien. Er zijn namelijk vele soorten oogaandoeningen en binnen een bepaalde oogaandoening kunnen grote verschillen zijn. Hoe leg je bijvoorbeeld uit hoeveel je nog kan zien als je nog maar 8% zicht hebt?

De fotograaf, Murk Schaafsma, maakte van elk persoon een portretfoto en besprak met de geportretteerde wat hij/zij ziet. Dit zicht verbeeldde hij in een tweede portretfoto. Met als resultaat een heldere, integere en aangrijpende fotoserie. De foto’s tonen dat twee mensen met dezelfde aandoening een compleet andere zichtervaring kunnen hebben. Het doel van de tentoonstelling is om een dialoog te creëren tussen mensen met een visuele beperking en hun omgeving. Daarnaast maken de foto’s mensen ervan bewust waarom goede voorlichting en het letten op symptomen belangrijk is.

Op initiatief van de heer Frans Strijk in samenwerking met Vaart Welzijn is de tentoonstelling MIJN geZICHT in De Nieuwe Kolk te bekijken.

Foto: © Oogfonds