DNK on tour naar… Kinky Boots

Afgelopen zondag, op 27 oktober, gingen wij (Hilde & Esmée) on tour naar Theater De Kom in Nieuwegein, want we mochten de feelgood-musical Kinky Boots bekijken. De musical is op dit moment nog niet in première en zit aan het begin van de try-out fase. Dit betekend dat er druk getest wordt en het een en ander nog kan veranderen. Leuk feitje, Kinky Boots is de tweede in een serie van drie. De eerste was de razend succesvolle musical Evita.

Als we naar Nieuwegein rijden is het prachtig weer en we worden spontaan een beetje verliefd op het Nederlandse landschap. Hierdoor zitten we al helemaal in de feel good-sfeer die perfect past bij Kinky Boots de musical. Maar goed ook, want door internetproblemen begint de voorstelling 15 minuten te laat.

Gelukkig drukt dat de pret niet, want Kinky Boots is van begin af aan een grappige, brutale maar ook zeker een ontroerende musical. Extra bijzonder is dat de musical gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Charlie, gespeeld door Jonathan Demoor (Soldaat van Oranje en Charley de Musical), erft de slechtlopende schoenenfabriek Price & Son van zijn vader. De fabriek produceert met name ouderwetse, saaie herenschoenen en stevent af op een faillissement. Maar dan ontmoet hij Simon, gespeeld door Naidjim Severina (‘Simba’ in The Lion King). Deze grote en opvallende jongeman blijkt door zijn vader te zijn opgevoed om professioneel bokser te worden, maar Simon gaat het liefst door het leven als de flamboyante dragqueen Lola.

Dankzij inspirerende woorden van de vrolijke maar klunzige Lauren, gespeeld door Vajèn van den Bosch (‘Sandy’ in Grease en ‘Indigo’ in Musical Paramour in Hamburg), ontstaat er een bizar idee. Om de fabriek te redden storten Charlie en Lola zich op de markt van kinky laarzen voor dames die eigenlijk geen dames zijn. Niet iedereen in de fabriek is even blij met deze nieuwe richting. Al helemaal niet als Lola haar ‘meiden’ meeneemt naar de fabrieksvloer. Deze zes ‘Angels’, stuk voor stuk zelfbewuste ‘dames’, weten van wanten. Dat de medewerkers van Price & Son hier op z’n zachtst gezegd enorm aan moeten wennen, laat zich raden. Inclusief Charlies verloofde Nicola! En dit alles ook nog eens onder een enorme tijdsdruk. De sensationele en flitsende nieuwe laarzencollectie moet op tijd klaar zijn voor de beroemde fashionweek in Milaan.

Kinky Boots is een feestelijke én ontzettend grappige musical vol onverwachte wendingen met als belangrijke boodschap dat je altijd jezelf moet zijn. Wat ons betreft is Kinky Boots het perfecte toetje voor de feestdagen en een mooie voorbereiding op het nieuwe jaar.

Kinky Boots werd op Broadway en West End overladen met prijzen. Zo ontvingen beide shows o.a. de prijs voor Beste Musical! De gave liedjes van Cyndi Lauper zijn toch wel de kers op deze kinky-taart.

Nadat we nog even nagepraat hebben met collega’s van andere theaters was het tijd om te beginnen aan onze terugreis. Gelukkig was er genoeg stof tot napraten en kunnen we nu al niet wachten tot dit kerstcadeautje in Assen op de planken verschijnt.