Cultureel seizoen 24-25 trappen we op 14 september af met de voorstelling TERECHT van Wabi Sabi Theater. Wij spraken regisseur Maarten Smit over het theatergezelschap én over de voorstelling.
Hoi Maarten, jij bent bij Wabi Sabi Theater betrokken als theatermaker en regisseur. Kan je uitleggen wat Wabi Sabi Theater precies is?
Wabi Sabi Theater is heel veel. Het is een mix van dans, livemuziek, locatietheater, grote decors en documentair materiaal. De voorstellingen die wij maken zijn echt een rollercoaster. De voorstellingen duren meestal een uur, maar kunnen aanvoelen als het dubbele omdat er zoveel voorbij komt. Hoewel al onze voorstellingen een realistische kern hebben door de echte verhalen die we vertellen, is het door de verschillende kunstvormen die we gebruiken ook volstrekt absurd en vervreemdend.
En sinds kort zijn jullie als gezelschap gevestigd in het mooie Assen, namelijk in De Nieuwe Kolk!
Dat klopt; we hebben ons kantoor nu in Assen. We zijn een noordelijk gezelschap, dus het was echt een bewuste keuze om ons in de provincie te vestigen. En omdat we nu in Assen gevestigd zijn, willen we in de toekomst het liefst zoveel mogelijk try-outs en premières in De Nieuwe Kolk spelen. DNK is een plek waar heel veel samenkomt: verschillende organisaties, maar ook heel veel mensen. Het maatschappelijke karakter van DNK is voor ons een belangrijk speerpunt en daar willen wij graag in mee.
Op 14 september spelen we onze nieuwe voorstelling TERECHT in Assen. Dat is in samenwerking met DNK op locatie in de Jozefkerk. TERECHT is een voorstelling over schuld en hoe we daarmee omgaan. De kerk is voor zo’n onderwerp natuurlijk dé plek om daarop te reflecteren. Die sfeer die je meekrijgt in die grote Jozefkerk, daar voel je je bijna nietig bij. Het geeft een waanzinnig mooi beeld en het klinkt er ook nog eens fantastisch!
Wil je verder nog iets aan ons publiek kwijt?
Hoewel we op dit oment nog volop met TERECHT bezig zijn, werken we ook al aan een nieuwe voorstelling. Deze gaan we in 2025 spelen. De werktitel is CONTRA en het gaat over hoe wij grenzen aangeven, op basis van interviews met agenten en jongeren.
Over TERECHT
In een kerk bevindt zich een absurde rechtbank, waar rechters, verdachten, slachtoffers en experts worstelen om hun menselijkheid te behouden. Het publiek ziet het onderscheid tussen alle betrokkenen echter steeds meer vervagen. TERECHT is een eigenzinnige mix van dans, tekst en livemuziek, gebaseerd op moedige, tragische en hoopgevende verhalen. Maarten interviewde hiervoor verschillende mensen – van daders tot gevangenisdirecteur – over ons strafrechtssysteem. Wat is de impact van proces, straf en detentie?
Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de voorstelling TERECHT op zaterdag 14 september in de Jozefkerk. Koop ze nu via deze pagina.
Dit artikel verscheen eerder in de seizoensbrochure van DNK. De hele brochure inzien? Haal ‘m op bij DNK.