Regisseur Servé Hermans over The Great Gatsby

Regisseur Servé Hermans over The Great Gatsby

“Kan je van een dubbeltje een kwartje worden?”
Toneelgroep Maastricht is één van de grote toneelgezelschappen in Nederland. De artistiek leiders Servé Hermans en Michel Sluysmans maken muzikale toneelstukken van nieuwe toneelteksten en bewerkingen van klassiekers. Hermans kiest dit keer voor The Great Gatsby met in de hoofdrol Jeroen van Koningsbrugge. De wereldberoemde en vaak verfilmde roman van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald gaat over Jay Gatsby die zich omhoog bluft en zich beter voor doet om de liefde van zijn leven voor zichzelf te winnen. “Het verhaal is van alle tijden, maar zeker nu relevant”, aldus regisseur Hermans.

In The Great Gatsby creëert Jay Gatsby iedere avond een muzikale droomwereld en wordt hij omringd door een gemêleerd gezelschap. Allemaal hopen ze op een leven vol rijkdom, macht en de liefde. Allemaal knokken ze voor een beter bestaan. Ze liegen en bedriegen zichzelf om zich beter voor te doen dan ze zijn. Ze proberen hoger op de sociale ladder te klimmen om vooruit te komen in het leven. Maar in dit wereldberoemde liefdesverhaal blijkt dat er aan de maakbaarheid van het leven een grens zit.

Hermans: “In mijn regie wil ik ver weg blijven van de film en de tekst als het ware opnieuw uitvinden. Het verhaal is namelijk van alle tijden, maar is zeker nu relevant. Want het interbellum, de tijd waarin The Great Gatsby zich afspeelt, vertoont veel raakvlakken met ons schijn-fantastische Instagram tijdperk. Bijna iedereen creëert tegenwoordig een versie van zichzelf op sociale media. De vragen van toen zijn nu net zo actueel. Kun je wel een kwartje worden als je ooit als dubbeltje bent geboren? Jezelf losmaken van je sociale klasse. Of zijn er andere factoren zoals huidskleur of afkomst die dat bepalen. Dat is waar het stuk om draait.

Het idee om The Great Gatsby te gaan maken lag al een tijdje op de planken bij het toneelgezelschap. Hermans wilde deze voorstelling alleen maken als hij de juiste Jay Gatsby had gevonden. “Voor mij is dat het multi-talent Jeroen van Koningsbrugge. Jay Gatsby is een ongrijpbare figuur op zijn uitbundige feesten. Je voelt zijn aanwezigheid altijd. Om dat personage tot leven te laten komen, moet je beschikken over een acteur die altijd het middelpunt is. Jeroen neemt dat van nature mee in zijn spel. Hij kan zich opstellen als dienstbare acteur, maar door de kracht van zijn spel, zijn gloedvolle persoonlijkheid en zijn perfecte timing, verlies je hem nooit uit het oog.

Grote tableaus met veel muziek en beeldende mise-en-scenes kenmerken het werk van Hermans waaronder King Lear, Pinkpop en La Superba. “Ook dit keer pakken we uit. Scenograaf Arjen Klerkx heeft een grote stalen ribconstructie bedacht dat langzaam in elkaar schuift. Tussen de stalen lijsten zit melkglas waarop we beelden gaan projecteren. In de ribconstructie zit een regenmachine. Langzaam vult de vloer zich met water zodat er een zwembad ontstaat.

De cast van The Great Gatsby bestaat naast Jeroen van Koningsbrugge uit Kimberley Agyarko, Daan van Dijsseldonk, Elisabeth De Loore, Liza Macedos dos Santos, Rogier Philipoom, Anne-Chris Schulting, Dries Vanhegen, Lies Verholle en Stijn Vervoort. Elisabeth De Loore heeft de muzikale leiding. Bestaande muziek, gezongen door sopraan Lies Verholle, wordt aangevuld met nieuwe composities van Kwinten Mordijck.

The Great Gatsby is op woensdag 18 maart te zien in onze Grote Zaal. Kijk hier voor meer info & tickets.