20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Documentaire ‘Oranje’ in première

In 2014 werd Oranje, het dorp met slechts 150 inwoners, zonder overleg opgezadeld met een centrum voor 1400 asielzoekers. De gemoederen liepen hoog op. Een volksopstand dreigde. Oranje werd binnen enkele weken een symbool van de angst van velen dat Nederland overspoeld werd door vluchtelingen.

Wat er daarna in en rond het dorp gebeurde, bleef tot nu toe vrijwel onbelicht… en is deze dagen weer hoogst actueel. Toen de nieuwscamera’s destijds vertrokken waren, zijn regisseur Sander Francken en producent Robbert van Lanschot begonnen met filmen – en dit hebben zij tot en met de sluiting van het centrum in 2017 voortgezet. Het heeft geleid tot de documentaire ‘ORANJE – HOE EEN KLEIN DORP GROOT KAN ZIJN (96 min.).

Prijzen
Nog voordat ORANJE aan publiek is vertoond, werd deze al bekroond met de Prijs voor Beste Documentaire van het Noordelijk Film Festival 2020 (dat nota bene op de valreep om bekende reden werd afgelast; de jury had haar werk toen echter al gedaan). En op het Internationale Festival van Santa Monica ontving de film een Honorabel Mention.

De film is vanaf donderdag 14 oktober dagelijks te zien in de bioscoop. Kaarten zijn hier te koop.