Dichtworkshop ‘Ode aan’

Voor alle dichters (amateur of professional) die graag hun dichtkunsten willen oefenen of die meedoen aan de dichtwedstrijd ‘Ode aan’ van het Drents Museum organiseert DNK een Dichtworkshop. De Dichtworkshop wordt gegeven door Lilian Zielstra. Zielstra, schrijfster van de in 2019 verschenen dichtbundel ‘Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan’, is winnaar van de Frans Vogel Poëzieprijs, en ze was stadsdichter van Groningen en huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen.

Tijdens de Dichtworkshop ga je een gedicht schrijven over je favoriete plek in Drenthe. Middels een denkbeeldige wandeling en het stellen van verschillende vragen begeleidt Lilian Zielstra je in het schrijven.

 

Datum: zondag 2 februari 2020
Tijd: 13.00 – 14.00 uur
Locatie: Lokaal 1B, Bibliotheek DNK

BESTEL HIER JE TICKET(S).

Dichtwedstrijd
Voor de tweede keer organiseert Het Drents Museum, in samenwerking met Het Drentse Landschap en Huus van de Toal, rondom de Boekenweek (met als thema rebellen en dwarsdenkers) de dichtwedstrijd ‘Ode aan’. De dichtwedstrijd sluit aan bij de tentoonstelling ‘Barbizon van het Noorden’ met schilderijen over de ontdekking van het Drentse landschap uit de periode 1850-1950. ‘Rebellen en dwarsdenkers’ worden gevraagd een ode aan Drenthe te schrijven. Dit kan bijvoorbeeld een ode aan het hunebed, aan de windmolen of aan de terugkeer van de bever zijn.

Alle dichters – amateur en professional – mogen één gedicht insturen met een maximale lengte van 200 woorden. Dat mag in het Nederlands, maar natuurlijk ook in het Drents. Inzendingen moeten voor 16 februari 2020 binnen zijn via communicatie@drentsmuseum.nl voorzien van e-mailadres, voor- en achternaam, leeftijd en telefoonnummer. Houd zaterdagmiddag 14 maart alvast vrij, want dan worden de winnaars bekendgemaakt in het Drents Museum. (Deelname betekent dat de organisaties het recht hebben om jouw inzending te publiceren in het kader van deze wedstrijd.) Klik hier voor meer info en de beoordelingscriteria.

Barbizon van het Noorden
In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950′ maken bezoekers een wandeling door het Drentse landschap van rond 1900 en ontdekken ze de prachtige heidevelden, hunebedden, akkers en bijzondere dorpen van Drenthe. Schilderijen, grafiek en tekeningen van grote kunstenaars, waaronder Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag, Vincent van Gogh, Julius van de Sande Bakhuyzen en Max Liebermann worden gepresenteerd in combinatie met nog niet eerder getoonde onbekende pareltjes uit de rijke collectie van het Drents Museum. Voor deze tentoonstelling werkt het Drents Museum samen met Stichting Het Drentse Landschap. Te zien tot en met 22 maart 2020.