Bijgeboekt: Philip Mechanicus – Wachten op transport

Op woensdag 22 april brengt Elisabeth Oets het levensverhaal van haar opa Philip Mechanicus aan de hand van het indrukwekkende oorlogsdagboek ‘In Depot’ naar het theater. Oets wordt op piano begeleid door Mi Ying Chen met liederen gecomponeerd door Ilse Weber in concentratiekamp Theresienstadt.

Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek en brieven, brengt Elisabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus (1889-1944). Zij heeft hem nooit gekend, maar hij leeft voort door zijn oorlogsdagboek “In Depot”.

Philip Mechanicus was een selfmade man die zich, geholpen door het opkomend socialisme, opwerkte uit armoede tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad. Hij reisde tussen 1929 en 1934 als een der weinigen naar de Sovjet Republiek om verslag te doen van de socialistische heilstaat en bezocht in 1933 Palestina, om de immigratie van de eerste vervolgden uit Duitsland te bestuderen. Vanaf 1940 trok hij zich weinig van alle verboden voor Joden aan: “ik ben niet fout, zij zijn het”. Het werd hem fataal. Na internering in kamp Amersfoort en Westerbork werd hij uiteindelijk vermoord in Auschwitz-Birkenau.

Elisabeth Oets, zangeres, doorweeft haar verhaal met liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in concentratiekamp Theresienstadt. Zij verklanken de angst, het verlangen en de hoop, die ook in het dagboek van Philip Mechanicus zo sterk naar voren komen. Na de voorstelling vindt er een interactief nagesprek plaats met Elisabeth Oets en Koert Broersma.

Generatiekorting
Bezoek je ‘Philip Mechanicus – Wachten op transport’ samen met een jongere of oudere generatie, dan kosten twee kaartjes slechts € 15,00 (inclusief consumptie).

 

 

meer info & tickets