Ben jij mediawijs?

Van vrijdag 16 november t/m vrijdag 23 november is het de Week van de Mediawijsheid. Het thema is dit jaar: Heb jij het onder de duim? Want door eenvoudig te scrollen, klikken en swipen, hebben we met onze duim toegang tot de hele digitale wereld. Om je in deze wereld veilig te bewegen en goed te kunnen redden, heb je een bepaalde mate van mediawijsheid nodig. Daarom besteedt DNK met verschillende activiteiten extra aandacht aan deze week. 

Voor kinderen
Tijdens de Week van de Mediawijsheid staan er op de Touchtafels en Touchwand (1e Etage) leuke mediawijze apps, waaronder het Mediawijs-ABC en de mediawijsheid test. Voor jongere kinderen zijn er op de computer op de kinderafdeling in de Bibliotheek de interactieve digitale prentenboeken van Bereslim.

Ook kan de jeugd op zondag 18 november creatief aan de slag bij de ‘Kleuterbios: Buurman & Buurman Winterpret’ met het maken van stopmotion filmpjes (voorafgaande aan de film), op dezelfde wijze worden ook de filmpjes van Buurman & Buurman gemaakt. En is er in het JackLab een workshop programmeren en VR. Hierbij ga je niet alleen het internet op, maar maak je ook een game en betreed je de virtual reality wereld. Ben je nieuwsgierig naar hoe nieuwe technieken werken en heb je nog vragen, kom dan op donderdagmiddag 22 november naar het JackLab tijdens de open inloop van 15.00 tot 17.00 uur.

Boekentip: ‘WWW.Wat?’
In het boek ‘WWW.Wat?’ van Jan van Holleben worden 70 vragen over het internet beantwoord. Kinderen leren wat je aan het internet hebt, waar je voor moet oppassen en hoe je je online gedraagt. Ze krijgen bijvoorbeeld antwoorden op de vragen Wie is de baas van het internet? En wat kan ik doen tegen cyberpesten. (Voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.)

Media(onder)Wijs
Voor het basisonderwijs zijn er vanuit de Asser bibliotheek op school twee lesprogramma’s die speciaal in het teken staan van mediawijsheid. Dit zijn ‘Mediawijs: Bewijs het maar!’ (groep 7 & 8)  en ‘Digitale Speeltuin’ (groep 3 & 4). Tijdens het eerste programma bezoeken de leerlingen de Bibliotheek en gaan ze aan de hand van verschillende opdrachten uitzoeken hoe mediawijs ze zijn en gaan ze hierover met elkaar in gesprek. Tijdens het spelen in de ‘Digitale Speeltuin’ leren de leerlingen meer over o.a Virtual Reality, het greenscreen en programmeren.

Daarnaast is er voor volwassenen de cursus ‘Werken met de E-overheid’, waarbij je leert hoe je zelf je zaken online bij de overheid kunt regelen, zoals het wijzigen van je huurtoeslag en het doorgeven van een verhuizing. Deze cursus wordt regelmatig door DNK aangeboden, klik hier voor de beschikbare data.

Wil je meer weten over mediawijsheid? Voor zowel volwassenen als kinderen zijn er verschillende informatieve en verhalende boeken over mediawijsheid te vinden in de Bibliotheek.