Jouw bieb-bezoek

Geüpdatet op 18 november 2020

Bibliotheek DNK is geopend voor  het lenen en terugbrengen van boeken en media, een beperkt gebruik van computers- en werkplekken en een beperkt aantal activiteiten. De bibliotheek is zodanig ingericht dat de veiligheid van bezoekers en medewerkers gewaarborgd kan worden.

Het is niet nodig om een tijdvak te reserveren als je boeken en media komt lenen of terugbrengen.

Verplicht gebruik mandje
De komende tijd mogen er maximaal 30 bezoekers gelijktijdig in de bibliotheek aanwezig zijn. Het gebruik van een mandje is verplicht (niet voor kinderen tot 13 jaar). Zijn de mandjes op? Wacht dan tot er een mandje beschikbaar is. Het pakken van een mandje geldt als het reserveren van een tijdvak.

Géén leesplekken, verplicht reserveren voor werk- of computerplek
Door de nieuwe maatregelen zijn er géén leesplekken beschikbaar, en kunnen kranten en tijdschriften niet worden ingezien. Ook zijn er minder werk- en computerplekken beschikbaar (deze bevinden zich in en bij het Leescafé).

Het is verplicht om je in de Bibliotheek online te registeren voor een werk- of computerplek (t.b.v. bron- en contactonderzoek). Het online registeren kan alleen als je al in de Bibliotheek bent en je weet welke tafel eventueel vrij is. Lees hier hoe het online registreren werkt.

Mondkapje
Daarnaast vragen wij met klem aan alle bezoekers van 13 jaar en ouder om een mondkapje te dragen bij bewegen binnen alle ruimtes van DNK. Zittend in een zaal of achter een tafel kan deze tijdelijk af. Hierin volgen wij het advies van de Rijksoverheid.

Op deze pagina vind je meer informatie over:

 • openingstijden Bibliotheek
 • praktische maatregelen
 • hoe het er in de bibliotheek uitziet (filmpje)
 • gebruik internetpc’s en werkplekken
 • Bieb-drive

Heb je vragen over je abonnement, kijk dan hier of jouw vraag bij de veelgestelde vragen staat of neemt contact op met DNK.

 

Openingstijden Bibliotheek DNK

Vanaf 19 november:

MA 09:00 – 18:00
DI 09:00 – 18:00
WO 09:00 – 18:00
DO 09:00 – 18:00
VR 09:00 – 20:00
ZA 09:00 – 16:00
ZO 12:00 – 16:00

 

Openingstijden Bieb-drive

MA t/m VR: 14:30 – 16:30
ZA: 11:00 – 12:00 / 13:00 – 15:00

De Bieb-drive is vanaf 19 november gesloten.

Praktische maatregelen

We doen er alles aan om een plezierige en veilige omgeving te creëren voor jou als bezoeker van de bibliotheek, met het protocol van de Vereniging Openbare Bibliotheken als basis. Hieronder een selectie van de meest relevante maatregelen:

Bij binnenkomst

 • Verzoek aan leden en bezoekers om alleen of met maximaal 1 andere persoon uit het huishouden te komen.
 • Verzoek aan  leden om de bibliotheek doelgericht en bij voorkeur na vooraf reservering van boeken en media te bezoeken.
 • Verplicht om bij binnenkomst de handen te ontsmetten of gebruik te maken van wegwerphandschoenen.
 • Verzoek aan leden en bezoekers van 13 jaar en ouder om een mondkapje te dragen bij bewegen binnen alle ruimtes van DNK. Zittend in een zaal of achter een tafel kan deze tijdelijk af. Hierin volgen wij het advies van de Rijksoverheid.
 • Verplicht gebruik van een mandje of wacht tot er een mandje beschikbaar is. (Niet verplicht voor kinderen tot 13 jaar.) Het pakken van een mandje geldt als het reserveren van een tijdvak.

In de bibliotheek

 • Duidelijke looproutes met een separate in- en uitgang om kruisen van bezoekersstromen te voorkomen.
 • Extra hygiënemaatregelen door aanvullende schoonmaak van contactoppervlakken en desinfecteerzuilen voor bezoekers.
 • Het verzoek aan bezoekers om zo weinig mogelijk boeken aan te raken.

Lees-, werk- en computerplekken

 • Er zijn géén leesplekken beschikbaar, en kranten en tijdschriften kunnen niet worden ingezien.
 • Er zijn minder werk- en computerplekken beschikbaar (deze bevinden zich in en bij het Leescafé). Het is verplicht om te registeren voor een werk- of computerplek. Vul bij de ingang van de bibliotheek a.u.b. zelf het kaartje in met naam, e-mailadres en telefoonnummer voor een tijdvak van twee uur (t.b.v. bron- en contactonderzoek). Maak daarnaast verplicht gebruik van een mandje als je gebruik maakt van een werk- of computerplek.
 • Het Leescafé is alleen geopend voor het gebruik van werk- en computerplekken.

Printer/kopieerapparaat

 • Vanwege de 1,5 meter afstand geven bibliotheekmedewerkers géén hulp bij de computer of bij de printer/kopieerapparaat. Heb je een vraag, stel deze bij het centrale informatiepunt.

In tegenstelling tot eerder mogen kinderen t/m 12 jaar weer zonder begeleiding van een volwassene de bibliotheek bezoeken.

Jij kan ons helpen!

Samen kunnen we ervoor zorgen dat een bezoek aan de bibliotheek zo soepel en vertrouwd mogelijk verloopt. We willen alle leden die naar DNK komen dan ook het volgende advies meegeven:

 • Bezoek DNK niet als je verkoudheids- of griepklachten hebt en als iemand thuis deze klachten heeft.
 • Vermijd elk fysiek contact met andere bezoekers/medewerkers. Houd altijd 1,5 meter afstand binnen en buiten DNK. Raak zo weinig mogelijk oppervlakten aan.
 • Volg altijd de aangegeven looproutes. Houd zoveel mogelijk rechts. Benut de afstandsvakken bij wachtrijen.
 • Hou 1, 5 meter afstand.
 • Reserveer en betaal zoveel mogelijk online. De DNK kassa’s zijn beperkt open en contant geld wordt niet aangenomen.
 • Maak gebruik van de extra hygiënevoorzieningen voor bezoekers.
 • Volg de aanwijzingen op van onze DNK-gastheren/-vrouwen en respecteer andere bezoekers in DNK.

Informatiefilmpje over maatregelen in de bibliotheek

Wil je van tevoren zien welke maatregelen er onder andere in de bibliotheek zijn genomen, bekijk dan onderstaande filmpje waarin we je meenemen door de bibliotheek.

Let op: In het filmpje wordt gezegd dat de lees- en studieplekken nog gesloten zijn en dat printen en internetten nog niet mogelijk is. Sinds kort zijn er een beperkt aantal (internet)pc’s en werkplekken beschikbaar. Scroll naar beneden voor nadere informatie hierover.

Provinciaal en landelijk reserveren van boeken

Wil je een boek lenen dat beschikbaar is bij een andere Drentse bibliotheek of een bibliotheek buiten de provincie Drenthe, dan is dat mogelijk. Hiervoor doe je zoals gebruikelijk een reserveringsaanvraag in je ‘Mijn Bibliotheek’-account.

Beperkt aantal computers en werkplekken beschikbaar

Voor het gebruik van de publiekscomputers en werkplekken gelden een aantal beperkingen. Vanwege de 1,5 meter afstandsregel zijn er minder computer- en werkplekken beschikbaar (deze bevinden zich in en bij het Leescafé).

Het is verplicht om te registeren voor een werk- of computerplek (t.b.v. bron- en contactonderzoek). Het online registeren kan alleen als je al in de Bibliotheek bent en je weet welke tafel eventueel vrij is. Lees hier hoe het online registreren werkt.

Werkwijze voor gebruik computer- en werkplekken

 • Tijdens het gebruik van een computer is het verplicht om wegwerphandschoenen te dragen. Deze handschoenen liggen naast de computers en na gebruik dien je ze in de daarvoor bestemde afvalbak weg te gooien.
 • Daarnaast verzoeken we je om na afloop het toetsenbord en de muis met de aanwezige schoonmaakdoekjes te reinigen.
 • Om meerdere bezoekers de mogelijkheid te geven om gebruik te maken van de computers en werkplekken mag je maximaal twee uur gebruiken maken van de pc of werkplek.

Hoewel bibliotheekmedewerkers klaar staan om je vragen te beantwoorden, kunnen zij je nog niet fysiek helpen met het gebruik van de computer, omdat zij dan de 1,5 meter afstand niet kunnen waarborgen.

Het kan voorkomen dat alle computer- en werkplekken vol zijn. Je kunt dan later terugkomen (vooraf reserveren is niet mogelijk).

 

Bieb-drive

 De Bieb-drive is vanaf 19 november gesloten.