20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Toneelgroep Jan Vos i.s.m. het NNT

GAS-Levens en liefdes boven de gasbel

Afgelopen najaar speelde Toneelgroep Jan Vos middenin het Groningse aardbevingsgebied een uitverkochte reeks voorstellingen GAS: “Groots theater over nationale tragedie”, kopte NRC Handelsblad boven een vijfsterrenrecensie, terwijl Trouw en de Volkskrant hun lezers dringend adviseerden om naar Groningen af te reizen om dit te gaan zien. Dat hoeft dus niet meer, nu de tintelende familiekroniek door het land reist.

De ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa vormt de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens. De ijzersterke tekst verweeft op humorvolle en inventieve wijze de maatschappelijke catastrofe met een indringend familiedrama. Herkenbaar voor iedereen, ook als je niet op een gasbel leeft. Voeg bij dit alles het in alle kranten bejubelde acteerwerk en je weet: GAS is een voorstelling die nog lang in het hoofd nadreunt.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt hoteleigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen. Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden.

INLEIDENDE TALKSHOW (incl. soep & brood). Boek hier je ticket voor de talkshow.

Bereid je voor & luister de inleiding voor onderweg!

GAS is een aanstekelijk middagje bingewatchen, de voorstelling bestaat namelijk uit drie delen van ruim een uur (excl. 2 pauzes). Verwachte eindtijd: 18.10 uur.

Bezoekersreacties
“Geweldig! Zo mooi, humoristisch en geloofwaardig gespeeld. Was geroerd. Dank voor dit schitterende stuk. Geweldige cast.”
“Super en knap gespeeld, onze gevoelens worden erg goed neergezet. Erg genoten. Elke Nederlander zou dit moeten zien.”
“In geen jaren niet zo’n goed stuk gezien!”
“We zijn erg onder de indruk van het spel en de tekst. Heel aangrijpend én komisch.”
“Prachtige voorstelling. De ingetogen, nuchtere en bescheiden Groninger is goed weergegeven. Evenals de ongelijke strijd tussen de individuele mens versus het grote geld.”
“Wat een humor in zo’n aangrijpend zwaar onderwerp. Knap gedaan!”

Deze voorstelling staat niet meer op de agenda. Voor een overzicht van ons speelprogramma ga je naar agenda & tickets

“Geestig en slim verweeft ‘GAS’ de politieke catastrofe van de Groningse gaswinning met een indringend familiedrama.”

NRC

“Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo’s van de tribune.”

Trouw

“Een schokkend meesterwerk. (…) Iedereen zou deze voorstelling moeten zien.”

Theaterkrant