Noord Nederlands Toneel en KVS

Dear Winnie

Noord Nederlands Toneel en KVS

Genre: Toneel

Hoe is het om vrouw, zwart en activist te zijn? Wanneer kom je in opstand? Wanneer offer je je op voor een groter verhaal? Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens verbinden de levens van negen actrices, zangeressen en performers uit de Afrikaanse diaspora met dat van Winnie Mandela. Zo worden kleine menselijke vertellingen verweven met een grote episode uit onze geschiedenis. Een wervelende en inspirerende voorstelling vol muziek, kracht, hoop en strijdvaardigheid.

Ook voor doven en slechthorenden! De hele voorstelling is alleen in Assen helemaal in het Nederlands boventiteld. Wil je er zeker van zijn dat je op de beste plek zit om de boventiteling goed te kunnen lezen, reserveer dan je kaarten via contact@dnk.nl!

Actrice Joy Wielkens was te gast bij Kolkende Taal op woensdag 20 november. Kijk de aflevering hier terug!

 

Luister hier de inleiding voor onderweg!

selecteer datum en tijd

Deze voorstelling staat niet meer op de agenda. Voor een overzicht van ons speelprogramma ga je naar agenda & tickets

scènefoto's

"Om te beginnen schittert de cast aan alle kanten, met helder en aanstekelijk spel, rake choreografieën en fantastische liederen. Van hoog niveau is de muziek, mede de zaal in geholpen door een imposante, door muzikant Cesar Janssens zelf verzonnen en gebouwde fantasie-installatie. Het beeld, met dat kleurijke jurkjesdecor rechts, is oogstrelend."

Dagblad van het Noorden

“Na dat bezonken openingsbeeld ontrolt Dear Winnie zich als een kolkende theaterhappening, een collage van beeld, beweging en tekst. Geen Winnie, the musical of biografisch, documentair theater dus, maar een associatieve trip en performance over Winnie Mandela, boegbeeld en heldin van de zwartevrouwenbeweging.”

Volkskrant

“een gevarieerde performance, waarin allerlei verschillende stijlen en genres door elkaar heen lopen – van monologen van actrice Joy Wielkens via collectieve dansscènes van de hand van Alesandra Seutin tot de Rage Against The Machine-achtige hiphop van rapper Gloria Boateng.”

NRC

wie is Winnie

Nomzamo Winnifred Zanyiwe Madikizela (Winnie Mandela, 1936-2018) maakte als jonge sociaal werkster kennis met het verboden ANC waar ze actief werd in de vrouwenbeweging en niet veel later met een van de belangrijkste leiders daarvan, Nelson Mandela. Niet lang na hun huwelijk werd Nelson Mandela tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Buiten de gevangenis zette Winnie zijn strijd voort en ze werd een van de belangrijkste activisten van het ANC. Dat maakte haar tot een doelwit van de apartheidsregering, die haar eerst zonder veroordeling in eenzame opsluiting plaatste en daarna verbande naar het afgelegen Brandford. Door het werk van haar man voort te zetten legde ze de fundering voor de onderhandelingen tussen het ANC en apartheidsregering na de vrijlating van haar man in 1990. Zij had wel radicalere politieke opvattingen dan Nelson wat ongetwijfeld een rol heeft gespeeld bij hun echtscheiding en scheiding van politieke wegen. Tot haar dood bleef Winnie ongekend populair in de townships van Zuid-Afrika waar ze Mama Winnie genoemd wordt. 

repetitiefoto's